ΤΟΠΙΚΑ

Στέλνει ψωμί… στο διάστημα με πύραυλο το 9ο Γυμνάσιο Βόλου

στέλνει-ψωμί-στο-διάστημα-με-πύραυλο-79827

Η διαστημική αποστολή του σχολείου ξεχώρισε και κέρδισε το δεύτερο βραβείο σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό- Οι μαθητές δούλεψαν εν μέσω καραντίνας

Ψωμί στο διάστημα θα στείλει με τον πύραυλο της Blueorigin το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, η διαστημική αποστολή του οποίου ξεχώρισε στο πλαίσιο πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού. Οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου δούλεψαν εν μέσω καραντίνας τη διαστημική αποστολή τους και κέρδισαν το δεύτερο βραβείο.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώθηκαν μόλις χθες στη διευθύντρια του σχολείου, Νίκη Χατζηκυριάκου. «Είμαι πολύ υπερήφανη και συγκινημένη για τους μαθητές του σχολείου αλλά και τους εκπαιδευτικούς που ακόμη και μέσα στην καραντίνα δεν έκαναν καμία έκπτωση στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο», σημείωσε η κ. Χατζηκυριάκου.

Οι μαθητές υπέβαλλαν το προηγούμενο διάστημα τις προτάσεις και τα σχέδιά τους για μία πειραματική διάταξη που θα ταξιδέψει στη στρατόσφαιρα εντός του έτους.

Η πειραματική διάταξη έπρεπε να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές και να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει την υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες.

«Διαστημικές αποστολές: Εκτοξεύστε την ιδέα σας στο διάστημα» είναι ο τίτλος του διαγωνισμού στον οποίο έλαβε μέρος ομάδα εννέα μαθητών του 9ου Γυμνασίου Βόλου υπό τις οδηγίες του καθηγητή φυσικής Γιάννη Τσαρτσάλη και κέρδισαν το δεύτερο βραβείο.

Οι μαθητές πρότειναν την «επιβίβαση» σε πύραυλο της Blueorigin ψωμιού το οποίο θα ταξιδέψει στην στρατόσφαιρα και θα διαπιστωθεί αν επηρεάζεται η ποιότητά του ή αν γίνονται αλλοιώσεις. Οι μετρήσεις στο μικρό «κουτί» των 500γρ. που θα βρεθεί στο διάστημα θα γίνονται μέσα από ανιχνευτές και φωτοκύτταρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προτάσεις έπρεπε να υποβληθούν μέχρι τον Απρίλιο και οι μαθητές δούλεψαν πάνω στην πρότασή τους ακόμη και μέσα στην καραντίνα την ώρα που τα σχολεία ήταν κλειστά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. «Με την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο από την ερχόμενη Δευτέρα, την ομάδα περιμένει ένα βραβείο και η ικανοποίηση της εκτόξευσης της ιδέας τους στο διάστημα», σημείωσε η κ. Χατζηκυριάκου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου