ΤΟΠΙΚΑ

Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς

βιολογική-καλλιέργεια-της-ελιάς-797472

Η καλλιέργεια της βιολογικής ελιάς μπορεί να εξασφαλίσει στους παραγωγούς ένα ικανοποιητικό και σταθερό εισόδημα με προοπτικές βελτίωσης ιδίων των συνθηκών εμπορίας, αρκεί να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, τονίστηκε χθες το απόγευμα σε ημερίδα για την Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Δ. Σαράτση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Την ημερίδα διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο γενικός διευθυντής Φυτικής Παραγωγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αντώνης Κουντούρης αναφερόμενος στην καλλιέργεια της ελιάς τόνισε ότι είναι ένα προϊόν που δεν αφήνει υψηλό γεωργικό εισόδημα αλλά εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό και σταθερό εισόδημα, στο οποίο υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης, ιδίως των συνθηκών εμπορίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Κουντούρης τόνισε «πρέπει να επωφεληθούμε από την ποιότητα διότι το 85 με 90% της παραγωγής μας είναι βιολογικό και έξτρα παρθένο. Επίσης πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την τυποποίηση του ελαιολάδου ώστε να μην το εξάγουμε χύμα, όπως επίσης να προχωρήσουμε σε μια καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Εάν θέσουμε αυτούς τους λίγους στόχους αλλά σημαντικούς θα πάμε μπροστά και θα προάγουμε τον τομέα».

Στη συνέχεια ο κ. Κουντούρης τόνισε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αρκετοί νέοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης και στην συνέχεια εγκαταλείπουν τον τομέα. «Οι νέοι θα πρέπει να σκεφτούν καλά πριν στραφούν προς την καλλιέργεια της γης. Δυστυχώς σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να στρέφονται οι νέοι προς της γη και στην συνέχεια εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν να την εγκαταλείπουν», κατέληξε ο κ. Κουντούρης.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Νάνος, Αναπλ. Καθηγητής Δενδροκομίας στη Σχολή Γεωπονικής Επιστημών Π.Θ αναφέρθηκε στην ορθολογική λίπανση στην βιολογική καλλιέργεια ελιάς επισημαίνοντας ότι «η ολοκληρωμένη προσέγγιση της θρέψης περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη θρέψη του φυτού και την υγεία και παραγωγικότητα του εδάφους. Στη βιολογική καλλιέργεια ελιάς δίνεται τεράστια σημασία στο υγιές «ζωντανό» έδαφος και πρέπει αυτό να βελτιώνεται συνεχώς και όχι να ληστεύεται αφαιρώντας καρπό και κλαδιά χωρίς να επιστρέφονται τουλάχιστον όσα ληστέψαμε».

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου αναφερόμενος στην καλλιέργεια της ελιάς στο Πήλιο τόνισε : «Όλοι σχεδόν στο Πήλιο γνωρίζουμε το θέμα της ελιάς και του ελαιολάδου όμως πιστεύουμε ότι πρέπει να στρέψουμε τα βλέμματά μας και στη βιολογική καλλιέργεια ειδικότερα, μιας και οι ανάγκες τόσο της αγοράς, όσο θεωρούμε και από την άποψη βελτίωσης της διατροφής μας, είναι αυξημένες, με την προοπτική βέβαια πάντα και αυτή, των εξαγωγών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου