ΤΟΠΙΚΑ

Ξενοδόχοι στη Μαγνησία: «Είμαστε στο απόλυτο μηδέν»

ξενοδόχοι-στη-μαγνησία-είμαστε-στο-α-796774

Στο ναδίρ οι γιορτινές κρατήσεις λόγω περιοριστικών μέτρων, μετά τις εντυπωσιακές πληρότητες της αντίστοιχης περσινής περιόδου

Στο απόλυτο μηδέν οι κρατήσεις στα ελάχιστα ξενοδοχεία της Μαγνησίας που παραμένουν ανοιχτά για την εορταστική περίοδο, με την πανδημία και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα να έχουν προκαλέσει δραματικές ανατροπές. Μετά τα εντυπωσιακά ποσοστά πληρότητας που άγγιξαν πέρυσι το 100% σε Βόλο και Πήλιο, η φετινή εικόνα είναι «παγωμένη», εκ διαμέτρου αντίθετη, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «είμαστε στο απόλυτο μηδέν».

Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά θα υποδεχτούν την καινούργια χρονιά και την εορταστική περίοδο με μηδενικές κρατήσεις, κάνοντας λόγο για «καταστάσεις αποκάλυψης», σε έναν κυκεώνα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Στάσιμη η κατάσταση στον ξενοδοχειακό κλάδο λίγα εικοσιτετράωρα πριν τα Χριστούγεννα, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη να υπογραμμίζει ότι: «Πέρυσι τέτοια εποχή η Μαγνησία είχε πληρότητα 135%. Φέτος η εικόνα είναι τραγική. Δεν υπάρχει ούτε μια κράτηση».

Πολλά και επείγοντα τα ζητήματα στην ατζέντα των αιτημάτων, με πρώτο και βασικό την ένταξη στα ευεργετήματα των κλειστών επιχειρήσεων και την αναστολή πληρωμών, μέχρι να ανοίξει η αγορά και να μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι τα ξενοδοχεία. Παράλληλο και εξίσου σημαντικό αίτημα, να δοθεί η δέουσα έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα καταστήσουν την Μαγνησία δημοφιλή προορισμό, δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Με τα βλέμματα στην κατεύθυνση του εμβολίου, ο πρόεδρος καθιστά σαφές ότι «όπως δηλώσαμε από την αρχή, ότι αν δεν βρεθεί το εμβόλιο ή το φάρμακο, δεν θα ανακάμψει ποτέ ο τουρισμός», ενώ απευθύνει ευχές για «υγεία και δύναμη στα μέλη», με παράλληλες ευχαριστίες «σε γιατρούς και νοσηλευτές για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν».

Κοινή η αγωνία

Κοινά τα προβλήματα και η αγωνία των ξενοδόχων, οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα. «Εννοείται ότι βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν. Ακόμη και προκαταβολές που είχαν δοθεί για κρατήσεις από το καλοκαίρι για τον χειμώνα δεν υπάρχουν πια και πάρα πολλοί συνάδελφοι κλήθηκαν να τις επιστρέψουν. Είναι το απόλυτο μηδέν», υπογραμμίζει ο ξενοδόχος Πάρις Κονιόρδος.

«Πρωτόγνωρα» χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα, όχι μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά γενικότερα στο κοινωνικό σκηνικό, ενώ επισημαίνει ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε τα εμβόλια. Πιστεύω ότι η επιστήμη έχει τον πρώτο λόγο και ακολουθούμε εμείς οι επαγγελματίες. Οι επιστήμονες είναι οι λοιμωξιολόγοι και τα όπλα που έχουν οι λοιμωξιολόγοι και η επιστήμη είναι τα εμβόλια».

Με την κατάσταση να παραμένει κρίσιμη στον κλάδο, ο κ. Κονιόρδος εκφράζει φόβους ότι «πολλά ξενοδοχεία θα αλλάξουν χέρια, και πολλοί ξενοδόχοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με δάνεια, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Πρέπει να βρεθεί φόρμουλα χρηματοδότησης ή επιδοτήσεων όλων αυτών των επιχειρήσεων».

Οριακά τα οικονομικά

Στο απόλυτο μηδέν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, με την ραγδαία μείωση στις κρατήσεις να αγγίζει το 100%. «Δεν υπάρχουν κρατήσεις, δεν χτυπούν τα τηλέφωνα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Οι περισσότεροι έχουν επιλέξει να μην ανοίξουν λόγω έλλειψης επισκεπτών» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Μπαρούτας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς.

Σε αντίθεση με την περσινή εορταστική περίοδο όπου καταγράφηκαν πληρότητες που άγγιζαν το 90% σε όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου, στην περιοχή της Ζαγοράς, η φετινή χαρακτηρίζεται ως η απόλυτη σιωπή μετά τις εντυπωσιακές, σε αριθμό, αφίξεις επισκεπτών που σημειώθηκαν πριν την πανδημία.

«Περιμένουμε στήριξη και ζητάμε στήριξη από την κυβέρνηση, γιατί τα ξενοδοχεία επέλεξαν να μην τα κλείσουν, παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας είναι κλειστά. Χρειάζονται οικονομική στήριξη και μέτρα δραστικά για να βγούμε από τον κυκλώνα και να σταθούμε στα πόδια μας», τονίζει ο κ. Μπαρούτας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου