ΤΟΠΙΚΑ

Δημητριάδος : Η οδός του καφέ …

δημητριάδος-η-οδός-του-καφέ-795430

Μόδα ή οικονομικοί οι λόγοι που οδήγησαν στο φαινόμενο που σαρώνει τελευταία τον κεντρικότερο δρόμο του Βόλου ;

Την περασμένη Πέμπτη, όποιος περνούσε από τον πιο πολυσύχναστο δρόμο του Βόλου, την οδό Δημητριάδος, συναντούσε το αδιαχώρητο, στο ύψος του δημοτικού κτιρίου Σκενδεράνη, στη διασταύρωση με την οδό Τοπάλη.Ένα ακόμη καφέ άνοιγε τις πύλες του στο συγκεκριμένο δρόμο και κερνούσε δωρεάν καφέ στους θαμώνες του και στους διερχόμενους. Το Bruno.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, τέσσερα συνολικά καφέ, έχουν ανοίξει στην οδό Δημητριάδος, από την οδό Γαμβέτα μέχρι και το ύψος της οδού Ιωλκού, ακολουθώντας το δρόμο κάποιων συναδέλφων τους, που είχαν κάνει την αρχή πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, δρομολογώντας τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες εκατοντάδων βολιωτών.

Όχι άδικα επομένως σε μία σύσκεψη που έγινε πριν ένα μήνα περίπου, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, με αφορμή την πρόθεση του Δήμου Βόλου να τοποθετήσει κορύνες στο τμήμα της οδού Δημητριάδος, από το ύψος της Φιλελλήνων μέχρι και Ιωλκού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας Απ. Αθανασός χαρακτήρισε την οδό Δημητριάδος, ως την οδό του καφέ…

Η ιστορία του καφέ στη λεωφόρο

Πως όμως ξεκίνησε αυτή η …κούρσα με τα καφέ στην οδό Δημητριάδος ; Όλα ξεκίνησαν πριν από 4-5 χρόνια, μας εξηγεί, ο Γιάννης Γρηγορίου, που επί 30 περίπου χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο και που είναι από τους ανθρώπους που στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 λειτουργούσε στον ίδιο δρόμο, επιχείρηση που ανθούσε εκείνη την εποχή. Βίντεο κλαμπ.

Όταν άρχισε να επέρχεται κορεσμός και τα 3- 4 βίντεοκλαμπ στην πόλη έφθασαν τα πενήντα περίπου, ο Γ. Γρηγορίου αποχώρησε για να ξεκινήσει λίγο αργότερα, το 1995, το Βαzar στο Κολωνάκι, στην οδό Κουμουνδούρου και Κονταράτου που έμελλε να γίνει ο προπομπός για όλα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια στην ίδια περιοχή.

Κράτησε το Βαzar δέκα χρόνια και στη συνέχεια πήγε στην παραλία, καθώς σήμερα εκμεταλλεύεται το καφέ «Αχίλλειο», το οποίο ως γνωστόν ανήκει στο Δήμο Βόλου. Το πρώτο καφέ της νέας εποχής που πήγε καλά, πέρα από κάθε προσδοκία ήταν στη γωνία Δημητριάδος και Κουμουνδούρου, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα, μία γωνία πιο κάτω, στη Δημητριάδος με Γαμβέτα το State.

Ήταν μαγαζιά που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επαγγελματιών που κινούνται στο χώρο, υπήρχαν μέρες που διέθεταν ακόμη και 2500 καφέδες τη μέρα !!! Η καλή ποιότητα του καφέ, η καλή εξυπηρέτηση και το φιλικό περιβάλλον, ήταν τα στοιχεία εκείνα που έδωσαν δυναμική στα συγκεκριμένα καταστήματα και στο δρόμο που θεωρήθηκε το νέο …Ελντοράντο για αρκετούς νέους επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια ακολούθησε το καφέ στην οδό Δημητριάδος με Αντωνοπούλου, το Μikel, που άνοιξε πριν από ένα περίπου χρόνο, για να ακολουθήσουν τους τελευταίους μήνες το like και τελευταίο το Bruno που άνοιξε την περασμένη Πέμπτη.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός, ότι εκτός από τα καφέ πάνω στην οδό Δημητριάδος, πολλά μαγαζιά έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια και στους κάθετους δρόμους της, που και αυτά το καθένα ξεχωριστά έχει τη δική του πελατεία (Poco Pico, Republic, Μικρογεύματα Γρηγόρης κ.α ) και που ήλθαν να προστεθούν στα καφέ που ήδη λειτουργούσαν επί χρόνια στην Σπ Σπυρίδη, στην Αντωνοπούλου κ.α.

Ευκαιρία εργασίας για νέους

Τα περισσότερα μεγάλα καφέ που άνοιξαν στην οδό Δημητριάδος απασχολούν περίπου είκοσι άτομα συνολικά το καθένα. Στα περισσότερα από αυτά εργάζονται νέοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι, με τα μεροκάματα να κυμαίνονται από 30 – 50 ευρώ, όπως λέει ο κ. Γρηγορίου, ενώ είναι ασφαλισμένα και στο ΙΚΑ.

Η κατανάλωση μπορεί να φαίνεται, όπως λέει μεγάλη, αλλά και τα έξοδα είναι τεράστια. Όσο καλές συμφωνίες και να κάνεις, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γρηγορίου, με τις 4- 5 εταιρίες που εμπορεύονται τον εσπρέσο, τα έξοδα είναι τεράστια (ΦΠΑ, χαράτσια, ενοίκια, δημοτικοί φόροι, ασφαλιστικά ταμεία κ.α). Εκτιμώ, όπως λέει, ότι αρκετά από αυτά δεν θα αντέξουν σε βάθος χρόνου. Οι καλύτεροι επαγγελματίες θα είναι αυτοί που θα μείνουν τελικά στο χώρο.

Σημειωτέον πως σε μερικά από τα καταστήματα αυτά έχουν γίνει όπως λέει και σημαντικές επενδύσεις, που ξεπερνούν ακόμη και τις 200.000 ευρώ. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου τα καφέ με τόσο μεγάλη επένδυση και με προσωπικό περίπου είκοσι ατόμων, αν δεν πουλήσουν τουλάχιστον 1.500 καφέδες τη μέρα μπαίνουν …μέσα οικονομικά.

Συνεχές κρυφτούλι με τη δημοτική αστυνομία

Εξυπακούεται ότι τα περισσότερα από τα καφέ δουλεύουν όλη μέρα, ενώ ορισμένα από αυτά κλείνουν αργά το βράδυ και ανοίγουν στις 5 το πρωί. Βλέπετε είναι πολλοί εκείνοι που πάνε νωρίς το πρωί στην επιχείρησή τους προς τη Λαρίσης ή την Αθηνών και προς τις δύο Βιομηχανικές Περιοχές και περνώντας από την οδό Δημητριάδος, αναπόφευκτα περνούν από τα νέα καφέ που είναι πάνω στο δρόμο τους.

Αυτό το στοιχείο άλλωστε ήταν εκείνο πάνω στο οποίο εστιάζονται οι αντιδράσεις για τις κορύνες στην οδό Δημητριάδος που θέλει να τοποθετήσει η Δημοτική Αρχή από το ύψος της οδού Φιλελλήνων μέχρι και το ύψος της οδού Ιωλκού. Ο Δήμος θεωρεί ότι η Δημητριάδος είναι μία από τις τέσσερις οδικές αρτηρίες της πόλης (Ιάσονος, Ιωλκού και Κ. Καρτάλη, οι υπόλοιπες τρεις) στις οποίες πρέπει να υπάρχει συνεχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας και ότι πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή το …κρυφτούλι με τα παράνομα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Στον αντίποδα πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το μέτρο θα επιδεινώσει τη σημερινή κατάσταση, ενώ και ο Δήμος δείχνει προβληματισμένος, βλέποντας την κοσμοσυρροή που παρατηρείται καθημερινά έξω από τα συγκεκριμένα καφέ, τόσο από οδηγούς, όσο και από πεζούς, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας έχει αναλάβει τόσες πολλές υποχρεώσεις στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου Βόλου, κάτι που καθιστά αδύνατη την επαρκή αστυνόμευση του δρόμου μετά την τοποθέτηση κορυνών.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας Απ. Αθανασός επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται και ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο, όπου πολλοί βολιώτες, κυρίως νεολαία, παίρνουν τον καφέ ή τη μπύρα από τα καφέ ή το περίπτερο και κάθονται με την παρέα τους στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου ή στα παγκάκια της παραλίας με τους φίλους τους.

Είναι, όπως σημειώνει, ίσως η αρχή που ενδεχομένως να δούμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, απόρροια της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, που χτυπά κυρίως τη νεολαία και ενδεικτικό των αλλαγών που συντελούνται στον τρόπο αναψυχής των βολιωτών.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου