ΤΟΠΙΚΑ

Νέα στοιχεία για υπερτιμολογήσεις ιατρικών μηχανημάτων δίνει στη δημοσιότητα ο Γ. Σούρλας

νέα-στοιχεία-για-υπερτιμολογήσεις-ια-795306

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις εξαπάτησης του δημοσίου

Νέα στοιχεία υπερτιμολόγησης, εικονικών τιμολογίων και προμηθειών ιατρικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία σε πολλαπλάσιες τιμές, «αποκαλύπτουν το μέγεθος της απάτης, επιχειρηματιών που δρουν μέσω των offshore εταιρειών», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας Γ. Σούρλα.

Ο κ. Σούρλας δίνει στοιχεία στη δημοσιότητα για υπερτιμολόγηση 2.000% και για ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%.

Ενδεικτικά, οι περιπτώσεις που παραθέτει είναι:

Υπερτιμολόγηση 2.000% ή 45 φορές μεγαλύτερες τιμές.

Εταιρεία προμηθεύτηκε από την Ισπανία μηχάνημα που η πραγματική του αξία ανερχόταν σε 4 εκατ. δρχ. Με τιμολόγιο, όμως, που εξέδωσε offshore εταιρεία στα νησιά Μan τιμολογήθηκε στα 174 εκατ. δρχ. Βάσει του συγκεκριμένου τιμολογίου πήρε επιδότηση 79 εκατ. δρχ. «Δηλαδή πλήρωσε το μηχάνημα 4 εκ. δρχ. και καρπώθηκε 75 εκ., τόσο απλά!», σχολιάζει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας.

Με εικονικά τιμολόγια επιδοτήσεις.

Επιχειρηματίας καταχώρησε στα λογιστικά του βιβλία εικονικό τιμολόγιο για αγορά μηχανήματος αξίας 18 εκατ. δρχ., το οποίο εξέδωσε επ’ ονόματι του offshore εταιρεία. Χωρίς να προβεί στην αγορά του μηχανήματος, άρα καμιά δαπάνη, έτσι καρπώθηκε επιδότηση 7,2 εκατ. δρχ..

Ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%.

Σε μία τρίτη περίπτωση ο Γ. Σούρλας εξηγεί ότι μηχανική βαλβίδα καρδιάς, ενώ το πραγματικό κόστος αγοράς όπως προκύπτει από το τιμολόγιο ανέρχονταν σε 1.225 ευρώ, η ίδια η βαλβίδα στη συνέχεια τιμολογήθηκε από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ. «Είναι ορισμένες, εκ των πολλών περιπτώσεων που απασχόλησαν κατά το παρελθόν το ΣΔΟΕ και τις δικαστικές αρχές και που τώρα μετά τις νέες αποκαλύψεις εντείνουν τις προσπάθειες ελέγχων των offshore εταιρειών, που συνετέλεσαν καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας», τονίζει ο κ. Σούρλας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που άνοιξε το φάκελο η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ημερίδα στη Βουλή και τώρα άρχισε να απασχολεί και τη διεθνή κοινότητα μετά από δημοσιογραφική έρευνα σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Με εκπεφρασμένη τη βούληση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων θα προχωρήσουμε στη πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας», τόνισε ο Γ. Σούρλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου