ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς κυλικεία τα σχολεία

χωρίς-κυλικεία-τα-σχολεία-793072

Η οικονομική στενότητα που μαστίζει τα περισσότερα βολιώτικα νοικοκυριά, έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και στο … χαρτζιλίκι των παιδιών τους, στα δημοτικά και γυμνάσια – λύκεια, του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι που έχουν εκμισθώσει τα κυλικεία στα σχολεία, να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς πολλοί από αυτούς αδυνατούν να καταβάλλουν τα μισθώματα που έχουν υπογράψει με το Δήμο Βόλου. Μισθώματα, που σε αρκετές περιπτώσεις, είναι αρκετά …αλμυρά, καθώς νοικιάστηκαν από νέους, άνεργους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που θεώρησαν ότι με την εκμίσθωση ενός σχολικού κυλικείου θα είχαν τουλάχιστον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΑΕΕ και παράλληλα θα είχαν και ένα ελάχιστο εισόδημα για την κάλυψη των ελάχιστων βιοτικών αναγκών τους.

Οι ελπίδες τους ωστόσο αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς τους τελευταίους μήνες πολλοί εκμισθωτές κυλικείων, σε σχολεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, τα εγκαταλείπουν , λόγω αδυναμίας καταβολής των μισθωμάτων και δραματικής μείωσης του τζίρου τους. Από την πλευρά του ο Δήμος Βόλου, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει σε λογικά πλαίσια τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει και σε μία προσπάθεια να μειώσει την …αιμορραγία από ενοίκια που χάνει, προχωρά σε επαναπροκήρυξη των πλειοδοτικών διαγωνισμών σε διάφορα σχολικά συγκροτήματα Α΄θμιας και Β΄ θμιας Εκπαίδευσης, κάτι που γίνεται μέσα μία απλή ανάγνωση των αλλεπάλληλων καταχωρήσεων που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στον τοπικό Τύπο.

Ενδεικτικό όλων των παραπάνω, είναι ότι ένας μόνο εκμισθωτής κυλικείου σχολικού συγκροτήματος του Βόλου οφείλει 18.900 ευρώ, ενώ οι παλιές οφειλές από κυλικεία της Β΄ θμιας Εκπαίδευσης προς το Δήμο Βόλου ανέρχονται σε 15.000 ευρώ. Ηδη, όπως έγινε γνωστό, έχει γίνει ρύθμιση των χρεών για όλους. Όσον αφορά τα σχολεία Α΄θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου υπάρχουν 14 κυλικεία τα οποία έχουν οφειλές στην αρμόδια Σχολική Επιτροπή του Δήμου. Το συνολικό ποσό των οφειλών ανέρχεται στα 15.000 ευρώ περίπου. Σε μία ύστατη προσπάθεια να εισπράξει τα οφειλόμενα ο Δήμος Βόλου έχει δώσει στους εκμισθωτές προθεσμία μέχρι τα τέλη Απριλίου. Από εκεί και πέρα είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τη σύμβαση, σημειώνει από την πλευρά της η Πρόεδρος της Α΄θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου κα δημοτική σύμβουλος Σούλα Μπαρτζιώκα.

Σημειώνεται ότι πολλοί εκμισθωτές έχουν προσφύγει ήδη στην τριμελή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων που λειτουργεί με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου, ενός εκπροσώπου των επιστημονικών και των επαγγελματικών φορέων και ενός εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων από την οποία ζήτησαν μείωση κατά 25 % των ενοικίων που καταβάλλουν στο Δήμο Βόλου. Μετά την κατάθεση και των απόψεων του Δήμου, η Επιτροπή κατέληξε στη μείωση των ενοικίων κατά 20% . Μία μείωση που θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το Σεπτέμβριο 2012 . Σημειώνεται πως τα μισθώματα στα σχολεία της Α΄θμιας κυμαίνεται από 4- 20 ευρώ για κάθε μαθητή, ενώ το μίσθωμα κυμαίνεται από 4 – 40 ευρώ/ μαθητή για τα σχολικά συγκροτήματα της Β΄θμιας Εκπαίδευσης . Η πρόεδρος της Α΄ θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα συμμερίζεται ότι οι εκμισθωτές θα πρέπει να έχουν τα ελάχιστα έσοδά από την εκμετάλλευση των κυλικείων και προσθέτει ότι η Πολιτεία θα μπορούσε να τα ενισχύσει μέσα από το πρόγραμμα σίτισης της Ε.Ε το οποίο θα μπορούσε να δοθεί με την ανάλογη επιδότηση στα κυλικεία, προκειμένου οι εκμισθωτές τους να ενισχυθούν στην παρούσα δεινή οικονομική συγκυρία.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου