ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτη εξεταστική εξ αποστάσεως για 5.500 πρωτοετείς του Π.Θ.

πρώτη-εξεταστική-εξ-αποστάσεως-για-5-500-π-792396

Νωρίς – νωρίς ανακοινώθηκε ο τρόπος διενέργειας των εξετάσεων για την προσαρμογή των νέων φοιτητών – Από 25 Ιανουαρίου έως 19 Φεβρουαρίου οι εξετάσεις

Πρώτη εξεταστική εξ αποστάσεως θα κληθούν να δώσουν περί τους 5.500 πρωτοετείς φοιτητές των 35 τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φοιτητές, οι οποίοι κόπιασαν για να περάσουν στο Πανεπιστήμιο και μέχρι στιγμής δεν έχουν γνωρίσει ούτε καν τους χώρους του ιδρύματος, πέρα από τα εξ αποστάσεως μαθήματα που παρακολουθούν θα πρέπει να δώσουν εξ αποστάσεως και εξετάσεις.

Οι εξ αποστάσεως εξετάσεις έγιναν για πρώτη φορά πέρυσι την άνοιξη οπότε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν λειτουργούσε με φυσική παρουσία καθηγητών και φοιτητών στους χώρους στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Παλιοί φοιτητές και τμήματα έχουν εξοικειωθεί στη διενέργεια της εξ αποστάσεως εξεταστικής όχι όμως και οι πρωτοετείς που θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν πρωτόγνωρο για τους ίδιους τρόπο εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας Γιάννης Θεοδωράκης ανακοίνωσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τη διενέργεια εξ αποστάσεως εξεταστικής προκειμένου να δοθεί χρόνος στους νέους φοιτητές να γνωρίσουν τη διαδικασία μέσω της οποίας θα εξεταστούν, να προσαρμοστούν και να λύσουν τυχόν απορίες τους.

Οπως είναι γνωστό, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην τελευταία συνεδρίασή της επικύρωσε προηγούμενη απόφασή της για τη διενέργεια της εξεταστικής του Ιανουαρίου μέσω ειδικής πλατφόρμας και προσδιόρισε το χρονικό διάστημα των εξετάσεων από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Με την επιστροφή στα… ηλεκτρονικά «αμφιθέατρα» μετά τη γιορτινή περίοδο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ξεκινήσουν προετοιμασία για τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου τα τμήματα δύνανται να διαφοροποιηθούν από το χρονικό διάστημα της εξεταστικής, εφόσον καταθέσουν αιτιολογημένη πρόταση διαφοροποίησης στη Σύγκλητο. Η εξέταση όλων των μαθημάτων και των εργαστηρίων θα διεξαχθεί με εξ αποστάσεως μεθόδους, κατ’ εξαίρεση και λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας των φοιτητών, καθώς και όλου του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Διευκρινίζεται ότι όσοι διδάσκοντες θα διεξάγουν εξετάσεις μέσω της πλατφόρμας eClass, θα πρέπει να καταρτίσουν το πρόγραμμα εξετάσεων, σύμφωνα με τους πίνακες διαθεσιμότητας του eClass για τη σχολή τους. Όσοι διδάσκοντες θα διεξάγουν εξετάσεις μέσω της πλατφόρμας, MS-TEAMS, MS-FORMS έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, χωρίς τον παραπάνω περιορισμό.

Οσοι φοιτητές αδυνατούν να συμμετάσχουν στις εξ αποστάσεως εξετάσεις, θα πρέπει να υποβάλλουν στη γραμματεία του τμήματός τους υπεύθυνη δήλωση μη συμμετοχής. Με την ανακοίνωση του προγράμματος εξετάσεων, θα πρέπει δίπλα σε κάθε μάθημα να φαίνεται η πλατφόρμα εξέτασης και ο τρόπος εξέτασης.

«Απόλυτα αξιόπιστη η εξ αποστάσεως εξεταστική»

Το θέμα της εξ αποστάσεως εξεταστικής απασχόλησε και την πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων, μετά από σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας και άφηναν αιχμές για την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, Γιάννη Θεοδωράκη, το σύνολο των πανεπιστημίων συμφώνησε ότι η διαδικασία είναι απολύτως αξιόπιστη και αντικειμενική. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς τη σωστή διενέργεια των εξετάσεων. Τα Πανεπιστήμια έχουν πολλούς τρόπους εξετάσεων και ακολουθούν μικτές μεθόδους», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Μάλιστα τα Πανεπιστήμια έλεγξαν και τα ποσοστά επιτυχίας τους στις εξ αποστάσεως εξετάσεις συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα της διά ζώσης εξεταστικής. «Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 75% και το ίδιο ήταν και στις εξ αποστάσεως εξετάσεις», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου