ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομικό «άνοιγμα» 16.000 ευρώ

οικονομικό-άνοιγμα-16-000-ευρώ-792111

Διπλή πληρωμή τιμολογίων αλλά και οικονομικό «άνοιγμα» συνολικού ύψους 16.000 ευρώ, διαπιστώθηκε στον απολογισμό και την έγκριση λογαριασμών εκκαθάρισης της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΑΝ) Μουρεσίου, η οποία λειτουργούσε από το 2006 μέχρι το 2010, κατά την θητεία του πρώην Δημάρχου Μουρεσίου κ. Κώστα Λεβέντη, ο οποίος επισημαίνει ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται ούτε για παρατυπία αλλά ούτε και για σκάνδαλο.

Την ίδια στιγμή εκκρεμότητες με τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ προκύπτουν βάσει των ίδιων στοιχείων και για την πρώην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μουρεσίου (ΔΕΥΑΜ). Ο απολογισμός και οι λογαριασμοί εκκαθάρισης των δύο πρώην Επιχειρήσεων εγκρίθηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Τα απολογιστικά και οικονομικά στοιχεία των δύο πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων Μουρεσίου, που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς – Μουρεσίου, προκύπτουν από τα αντίστοιχα πορίσματα των ορκωτών λογιστών, όπως παραδόθηκαν στη Δημοτική Αρχή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ενώ αναμένονται ήδη αντίστοιχα για τις υπόλοιπες πρώην Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς.

Συγκεκριμένα ο απολογισμός και οι λογαριασμοί της πρώην ΔΕΠΑΑΝ Μουρεσίου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο και βάσει του πορίσματος των ορκωτών λογιστών προκύπτει οικονομικό «άνοιγμα» της τάξης των 16.000 ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, δεν δικαιολογείται.

Για το παραπάνω θέμα ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Γιώργος Αντώνογλου-Κασσαβέτης τόνισε ότι στο πόρισμα για την πρώην ΔΕΠΑΑΝ Μουρεσίου διαπιστώνεται ένα λογιστικό πρόβλημα, ένα οικονομικό «άνοιγμα» της τάξης των 16.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνογλου-Κασσαβέτης δήλωσε : «σαν Δημοτική Αρχή είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε πώς δημιουργήθηκε το οικονομικό «άνοιγμα» και το κυριότερο να δούμε πώς θα το καλύψουμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος των ορκωτών λογιστών, φαίνεται ότι κάποιες προμήθειες για λογαριασμό της ΔΕΠΑΑΝ πληρώθηκαν δύο φορές και φυσικά δεν δικαιολογούνται. Βάσει των τιμολογίων προκύπτει ότι την πρώτη φορά η πληρωμή έγινε με επιταγή και τη δεύτερη μέσω προγράμματος, σαν πρόγραμμα δηλαδή. Όπως προκύπτει από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών και αυτό που εμείς πλέον ως Δημοτική Αρχή γνωρίζουμε είναι ότι τα χρήματα έπρεπε κανονικά σήμερα να βρίσκονται στο Ταμείο του Δήμου και βεβαίως δεν βρίσκονται, με τη δαπάνη να μη δικαιολογείται».

Από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Λεβέντης, όσον αφορά το οικονομικό «άνοιγμα» της συνολικού ύψους 16.000 ευρώ, που διαπιστώνεται στον απολογισμό και την έγκριση λογαριασμών εκκαθάρισης της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΑΝ) Μουρεσίου, αναφέρει ότι «δεν πρόκειται ούτε για παρατυπία, ούτε για σκάνδαλα. Aυτό προκύπτει από το γεγονός ότι για να εισπραχθεί τα ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φαίνονται όλα τα τιμολόγια εξοφλημένα έτσι οι προμηθευτές υπέγραφαν τιμολόγια ότι εξοφλήθηκαν λαμβάνοντας ισόποσες μεταχρονολογημένες επιταγές».

Παράλληλα για την πρώην ΔΕΥΑΜ προκύπτουν εκκρεμότητες με τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, με τον απολογισμό και το λογαριασμό εκκαθάρισής της να εγκρίνονται ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Αντώνογλου-Κασσαβέτης «σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών στην πρώην ΔΕΥΑΜ δεν διαπιστώθηκε κάποιο οικονομικό πρόβλημα. Ουσιαστικά δεν υφίσταται πρόβλημα θα μπορούσαμε να πούμε, εκτός από ορισμένες εκκρεμότητες με τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Διερευνούμε και στην προκειμένη περίπτωση τον τρόπο καταβολής των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, αναμένουμε και τα υπόλοιπα πορίσματα των ορκωτών λογιστών για τις πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς των πρώην Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου