ΤΟΠΙΚΑ

Οδύσσεια δημοσίου υπαλλήλου

οδύσσεια-δημοσίου-υπαλλήλου-792121

Απίστευτη Οδύσσεια… για ένα Βολιώτη δημόσιο υπάλληλο. Πριν από ενάμιση χρόνο πήρε το «πράσινο φως» για να συνταξιοδοτηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χωρίς όμως αυτό να συμβεί ποτέ.

Αντί για τη σύνταξη πριν από ορισμένους μήνες ενημερώθηκε εγγράφως ότι πρέπει να επιστρέψει στην υπηρεσία του διότι «οφείλει» άλλους 19 μήνες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Και ενώ μέσα σε δύο μήνες του είχαν υποσχεθεί ότι θα τελειώσει η ταλαιπωρία του, έχει γίνει μπαλάκι… μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα να έχει εξαντληθεί οικονομικά και ψυχολογικά.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή περίπτωση πλάνης και απίστευτης ελαφρότητας από πλευράς δημοσίων υπηρεσιών που έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα τις ευθύνες που αναλογούν σε ένα κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης που «στέλνει» αδιάβαστους πολίτες χωρίς μάλιστα να επωμίζεται κανείς την ευθύνη για τα λάθη που διαπράττονται.

Ο Βολιώτης δημόσιος υπάλληλος εργάζονταν ως πολιτικό προσωπικό στο 304 ΠΕΒ και ανήκε στο προσωπικό του ΓΕΣ. Στις 26 Οκτωβρίου το 2011 και αφού έχει προηγηθεί η πρώτη παραίτηση- όπως γίνεται στο Δημόσιο- προβαίνει στη υποβολή της δεύτερης παραίτησης για συνταξιοδότηση και αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πολιτικού Προσωπικού ΥΕΘΑ (Τμήμα Γ.Ε.Σ) στις οποίες είχε υποβάλλει τα δικαιολογητικά του, τον διαβεβαίωσαν ότι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Με τη δεύτερη παραίτηση ουσιαστικά λύονταν η σχέση εργασίας με την Υπηρεσία του και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε τις διαδικασίες για την έγκριση της καταβολής του εφάπαξ και τον καθορισμό της σύνταξης.

Και ενώ ο ίδιος περίμενε ανυποψίαστος για το τι θα τον περίμενε στη συνέχεια, να εγκριθεί η σύνταξη και να ξεκινήσει η καταβολή, παραμονές Χριστουγέννων φέτος και ειδικότερα στις 10-12-2012, 15 μήνες μετά, ενημερώνεται εγγράφως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι «χρωστάει ακόμη 19 μήνες υπηρεσίας» και θα πρέπει να επιστρέψει στην υπηρεσία του.

Μετά το αρχικό σοκ που υπέστη ο ίδιος και η οικογένειά του, παραμονές Χριστουγέννων, άρχισε ένας Γολγοθάς από υπηρεσία σε υπηρεσία στην Αθήνα προκειμένου να «ξετυλιχτεί» το κουβάρι και να βρεθεί άκρη με το λάθος που έγινε και είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται επιστροφή στην υπηρεσία.

Η Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού ΥΕΘΑ αρκέστηκε να παραδεχτεί το λάθος στην αναγνώριση της υπηρεσίας (και ενώ ο θιγμένος υπάλληλος πληρώνει ήδη για την αναγνώριση 4 χρόνων) και ενώ εάν δεν υπήρχε όλο αυτό το μπέρδεμα εξαρχής ο ίδιος τον επόμενο μήνα θα συνταξιοδοτούνταν κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στις 13-12-2012 ο υπάλληλος όπως υποχρεούνταν πλέον , υπέβαλε την αίτηση για την επαναπρόσληψή του καταθέτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά εκ νέου.

Και όμως τα βάσανά του δεν σταμάτησαν εδώ καθώς έχει φτάσει Απρίλιος και έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ υπουργικών γραφείων , νομικών συμβούλων του Υπουργείου και του Κράτους, επιτροπών και συμβουλίων, που ναι μεν αναγνωρίζουν ότι ο ίδιος έπεσε «θύμα» λάθους των υπηρεσιών αλλά ένας ατέλειωτος γύρος γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν του επιτρέπει ακόμη να επιστρέψει στην εργασία του. Στο μεταξύ οι μέρες και οι μήνες περνούν, ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν πλέον «εξοντωθεί» οικονομικά και ψυχολογικά και ο Γολγοθάς συνεχίζεται.

Στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τις υπηρεσίες ενημερώθηκε ότι στις 2 Απριλίου υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την επαναπρόσληψή του. Μόνο που θα χρειαστεί σύμφωνα με τις υπηρεσίες… όλα αυτά τα χαρτιά να υπογραφούν αρμοδίως.

Και το πιο τραγικό είναι ότι στις 9 Απριλίου υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι θα χρειαστεί για αυτές τις υπογραφές να περιμένει μετά το Πάσχα διότι μεσολαβούν οι γιορτές και θα υπάρξει καθυστέρηση… Για πέντε υπογραφές σε ομοειδείς υπηρεσίες… μέχρι μία απόφαση να αναρτηθεί στο ΦΕΚ….στο καιρό του μνημονίου και ενώ η μόνιμη επωδός των τελευταίων μηνών είναι η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου