ΤΟΠΙΚΑ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου ενόψει του τρίτου κύματος

σε-αναμμένα-κάρβουνα-οι-γιατροί-του-791554

«Το τρίτο κύμα δεν είναι μακριά, αν δεν προσέξουμε» προειδοποιούν – 19 νέες μολύνσεις στη Μαγνησία

Μπορεί η πίεση στις ΜΕΘ κορονοϊού και τη συμβατική Μονάδα του Αχιλλοπουλείου, όπως και στις κλινικές COVID-19 να έχει μειωθεί σημαντικά, όπως και οι νοσηλείες, όμως οι γιατροί του Νοσοκομείου παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση. Δίχως υπερβολή βρίσκονται σ’ «αναμμένα κάρβουνα», διότι όπως εκτιμούν υπήρξε χαλάρωση μέσα στις γιορτές αλλά και περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές οι οποίες θα αποτυπωθούν στα κρούσματα των επόμενων ημερών.

«Δεν ξέρω αν θα είναι τρίτο κύμα ή όχι, όμως αν δεν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, θα έχουμε πρόβλημα», εκτίμησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής της Κλινικής κορονοϊού, Χαράλαμπος Μάνδρος, καθώς από τα μοριακά τεστ που γίνονται τόσο σε επίπεδο Νοσοκομείου στον μοριακό αναλυτή, αλλά και από το Πανεπιστημιακό διαφαίνεται μία αυξητική τάση, τα τελευταία 24ωρα.

Ειδικότερα, από τις 18 έως τις 25 Δεκεμβρίου από όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν στον μοριακό αναλυτή του Αχιλλοπούλειου δεν καταγράφηκε θετικό κρούσμα. Όμως από τις 26 μέχρι και χθες 30 Δεκεμβρίου διαγνώστηκαν 9 θετικά κρούσματα.

Αυξητική είναι η τάση και στα δείγματα που εξετάστηκαν τις τελευταίες μέρες στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Ενώ την περασμένη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου τα κρούσματα ήταν μόλις δύο, την Τρίτη 29 του μήνα ήταν 18 και χθες Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 19.

«Μακάρι να είναι μεμονωμένο το γεγονός και η αύξηση αυτή να μην οφείλεται σε διασπορά του ιού. Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί και πάλι η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής», προσθέτει ο κ. Μάνδρος.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι συνδυασμό με την έναρξη του εμβολιασμού ο συναγερμός θα διατηρηθεί τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο. «Εάν δεν φτάσουμε στον Μάρτιο για να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τη συμπεριφορά του ιού μέχρι τότε και πως θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα στον γενικό πληθυσμό με δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα», σημειώνουν.

Χθες πάντως οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ κορονοϊού του Νοσοκομείου παρέμειναν τρεις, άνδρες όλοι τους, ηλικίας 51, 63 και 64 ετών. Επίσης, τρία άτομα νοσηλεύονταν στους θαλάμους αρνητικής πίεσης του «Αχιλλοπούλειου», δύο άνδρες και μια γυναίκα από 48 έως 69 ετών, ενώ στις δυο κλινικές covid παραμένουν συνολικά για νοσηλεία 25 ασθενείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου