ΤΟΠΙΚΑ

Ερανοι και δωρεές για τα Κέντρα Υγείας…

ερανοι-και-δωρεές-για-τα-κέντρα-υγείας-788104

Με εράνους από το προσωπικό και με δωρεές από τους ασθενείς και την τοπική κοινωνία λειτουργεί το εθνικό σύστημα υγείας σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και η Μαγνησία σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

«Στα Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι με έρανο μεταξύ τους λίγα ευρώ για να αγοράσουν γάζες, σύριγγες, γάντια, ακόμη και χαρτί υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Ειδικά για το Νομό μας η ΠΟΕΔΗΝ ενημέρωσε ότι στα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής, Ζαγοράς, Βελεστίνου, Αλμυρού, Σκιάθου, Σκοπέλου, που λειτουργούν πολλά από αυτά σε τουριστικές περιοχές χειμώνα – καλοκαίρι υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού. Τα Ακτινολογικά Μηχανήματα, επισημάνθηκε, δεν έχουν άδειες, τα μικροβιολογικά εργαστήρια δεν λειτουργούν, παιδίατροι, οδοντίατροι, συντηρητές κτιρίων, διοικητική υποστήριξη δεν υπάρχουν.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι λόγω των ελλείψεων πληρωμάτων ασθενοφόρων οι διακομιδές γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το πρόσφατο περιστατικό στο Βελεστίνο που κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με 57χρονο επιχειρηματία που ενώ υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ωστόσο επειδή ακριβώς δεν υπήρχε πλήρωμα για το ασθενοφόρο, η οικογένεια έπρεπε να περιμένει ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου και όχι από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Ο άνθρωπος έχασε πολύτιμο χρόνο για τη ζωή του. Κατέληξε στο Νοσοκομείο.

«Πεθαίνουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις. Μεταφέρονται με αγροτικά οχήματα. Οι πολίτες είναι αντιμέτωποι καθημερινά με τριτοκοσμικές καταστάσεις. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υλικών. Τα Κέντρα Υγείας συντηρούνται με δωρεές. Το προσωπικό είναι απλήρωτο 8 μήνες στα νυκτερινά και τις αργίες» επισήμανε η Ομοσπονδία απαριθμώντας τα ατελείωτα προβλήματα για τα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε, έρανοι για την προμήθεια υλικών γίνονται στο Νοσοκομείο Κιλκίς, στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού (οι ελλείψεις υλικών καλύπτονται με δωρεές από τους εμποροβιοτέχνες και τους πολίτες αλλά και τους εράνους του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού), στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, στα έξι Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας (Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρός, Σκιάθος, Σκόπελος), στα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου Ροδόπης, στο Κέντρο Υγείας Πρίνου Καβάλας, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου (όπου συχνά πυκνά χρησιμοποιούνται τα χρήματα από το παγκάρι της εκκλησίας). Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για την περίθαλψη ή τη νοσηλεία τους.

Δωρεές για πάσα νόσο

Ιδιώτες, σύλλογοι, ακόμη και σχολεία δωρίζουν αναλώσιμα υλικά αναγκαία για τη λειτουργία του συστήματος, με τα είδη της δωρεάς να έχουν μεγάλη ποικιλία, από μαξιλάρια, σεντόνια, στατό για ορούς μέχρι και φρούτα.

Ενδεικτικά, αναφέρεται το νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», του οποίου η Διοίκηση δημοσιοποιεί τις δωρεές αφενός για να ευχαριστήσει τους δωρητές του «Μαμάτσειου», αφετέρου για να ευαισθητοποιήσει τα φιλανθρωπικά αντανακλαστικά και άλλων ιδιωτών ή φορέων.

Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί, η δωρεά 18 μαξιλαριών για την Παθολογική Κλινική και άλλων 26 για άλλους τομείς, από τους μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ3 του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης. Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης «Αγ. Παντελεήμων» δώρισε στο «Μαμάτσειο» 230 σεντόνια, ιδιώτες δώρισαν 45 κρεβάτια για την Παθολογική Κλινική, αλλά και 21 νοσοκομειακές κλίνες ηλεκτρονικές πολύσπαστες και είκοσι ένα (21) στρώματα αφρολέξ με δερματίνη, αδιάβροχα για την Καρδιολογική Κλινική και τη Στεφανιαία Μονάδα.

Επιπλέον, ιδιώτης δώρισε στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» 150 κιλά ροδάκινα τα οποία θα διατεθούν όπως αναφέρει η διοίκηση στο Τμήμα Διατροφής

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου