ΤΟΠΙΚΑ

Νάνσυ Καπούλα: Η εθνική τραγωδία πρέπει να αφυπνίσει

νάνσυ-καπούλα-η-εθνική-τραγωδία-πρέπε-787456

Επιτακτική ανάγκη είναι η επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης κρίσεων. Με αφορμή την ασύλληπτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα επισημαίνει ότι απαιτείται να εκσυγχρονιστούν όλα τα μέσα πρόληψης και διαχείρισης ακραίων καταστάσεων, καθώς η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί από αυτή του 2003 που προβλέπουν τα σχέδια διαχείρισης του «Ξενοκράτη» σε Περιφέρειες και Δήμους.

Η εθνική τραγωδία θα πρέπει να αφυπνίσει τον κρατικό μηχανισμό. «Θα πρέπει να διαχειριστούμε την υφιστάμενη κατάσταση. Έχουμε αυτή τη στιγμή οικισμούς που παρουσιάζουν εξάπλωση στη δόμηση και από τον δορυφόρο μπορούμε να γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες που επικρατούν. Η τεχνολογία δίνει πλέον την δυνατότητα να γίνει άμεση καταγραφή με συντεταγμένες. Να ξέρουμε ακριβώς τα πλάτη των δρόμων, τη χωροθέτηση του οικισμού, ανεξάρτητα από το εάν ένας οικισμός έχει νόμιμη ή αυθαίρετη δόμηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα.

Προς επίρρωση η πρόεδρος του ΤΕΕ επικαλείται τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. «Τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε συνεχώς να σημειώνονται στη χώρα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Όμως, ειδικά τα τραγικά συμβάντα στον οικισμό Μάτι δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να διαχειριστούμε ακραία σενάρια πυρκαγιάς και πλημμύρας όπως κάναμε με τους σεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Η κ. Καπούλα επισημαίνει ότι «προφανώς στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική υποτιμήθηκε ο κίνδυνος. Δεν εμπιστευτήκαν την τεχνολογία που έδωσε σίγουρα μοντέλα εξέλιξης της φωτιάς μέσω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Δεν εκτιμήθηκε σωστά ότι η φωτιά θα φτάσει σε πυκνοκατοικημένο οικισμό και θα φέρει αυτά τα αποτελέσματα».

Ο εκσυγχρονισμός στα μέσα του Κράτους αποτελεί πλέον αναγκαία συνθήκη. «Μόνο έτσι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία έχουν την ευθύνη διαχείρισης κρίσεων, σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορέσουν να δώσουν άμεσα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και βεβαίως τη διαχείριση των υλικών καταστροφών και του περιβάλλοντος», σημειώνει.

Η ίδια επισημαίνει ότι «η τεχνολογία δίνει πλέον πολλές δυνατότητες. Σε σχέση με την ανθρώπινη ζωή δεν θα εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα διοικητικά κομμάτια. Άρα, πρέπει να επικαιροποιηθούν τα σχέδια με σύγχρονους χάρτες που θα καταγράφουν ακριβώς την κατάσταση της δόμησης και από κει και πέρα σε αυτά να εφαρμοστούν τα μοντέλα εκκένωσης».

Στη φονική πυρκαγιά φάνηκε ότι υπήρχε πρόβλημα ενημέρωσης των κατοίκων, πέραν του ότι δεν λήφθηκε η πολιτική απόφαση της εκκένωσης. «Όμως, ακόμη και να είχε ληφθεί η απόφαση της εκκένωσης, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει άμεσα η ενημέρωση. Μέσω της τεχνολογίας αυτό μπορεί να λυθεί. Υπάρχουν εφαρμογές που δεν κοστίζουν σημαντικά, οι οποίες συνδέονται απευθείας με το κινητό των κατοίκων και το Δήμο. Παρέχουν τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων ενημέρωσης μέσω κινητών τηλεφώνων, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν οδηγίες εκκένωσης», προσθέτει η ίδια.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας επαναλαμβάνει ότι «η εθνική τραγωδία θα πρέπει να αφυπνίσει τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια κόλαση. Το ΤΕΕ Ελλάδος, που συνέδραμε στην καταγραφή των ζημιών μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Μάνδρα, είχε επισημάνει ότι απαιτείται επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης κρίσεων και άμεση χρήση της τεχνολογίας για να είναι εφικτή η διαχείριση ακραίων καταστάσεων».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου