ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες φοιτητές σε ομηρία στα πατρικά τους

βολιώτες-φοιτητές-σε-ομηρία-στα-πατρι-787440

Δεν μπορούν να φύγουν για τις πόλεις – έδρες των σχολών τους, όπου έχουν αφήσει συγγράμματα και σημειώσεις και η εξεταστική αρχίζει!

Σε… ομηρία στα πατρικά τους εκατοντάδες Βολιώτες φοιτητές, που σπουδάζουν σε τμήματα Πανεπιστημίων σε άλλες πόλεις. Επέστρεψαν στις οικογένειές τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά δεν μπορούν να φύγουν για τα φοιτητικά τους σπίτια στις πόλεις – έδρες των σχολών τους, όπου έχουν αφήσει συγγράμματα και σημειώσεις που τους είναι απολύτως απαραίτητα για την εξεταστική που αρχίζει σε λίγες ημέρες!

Σε αδιέξοδο είναι Βολιώτες φοιτητές και οι γονείς τους που αναζητούν λύση στο πρόβλημα. Όπως είναι γνωστό με την τελευταία ΚΥΑ παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, παρατάθηκε και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού έως την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Του κανόνα εξαιρούνται μόνο φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων υγείας υπό την προϋπόθεση συμμετοχής τους σε κλινικές ασκήσεις και εργαστήρια και οι δόκιμοι των σωμάτων ασφαλείας.

Πριν τα Χριστούγεννα είχε δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να επιστρέψουν στις οικογένειές τους κάνοντας χρήση της φοιτητικής τους ταυτότητας, του εντύπου Ε1 που υποδεικνύει τον μόνιμο τόπο κατοικίας και βεβαίωσης που εκδίδεται από τα Πανεπιστήμια.

Ωστόσο αρκετά Βολιωτάκια ήρθαν προετοιμασμένα για να περάσουν απλώς γιορτές με τις οικογένειές τους χωρίς να υπολογίζουν σε νέα απαγόρευση μετακίνησης. Πήραν μαζί τους μόνο τα απαραίτητα αφήνοντας πίσω στα φοιτητικά τους σπίτια συγγράμματα και σημειώσεις που θα πρέπει να ξεκινήσουν να μελετούν ενόψει της εξεταστικής περιόδου που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Η έλλειψη συγγραμμάτων και σημειώσεων για να μελετήσουν ενόψει της εξεταστικής δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Πολλοί φοβούνται ότι ακόμη και να βρουν σημειώσεις για να ξεκινήσουν τη μελέτη ίσως να μην μπορέσουν να δώσουν απρόσκοπτα εξ αποστάσεως εξετάσεις μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών που ενεργοποιεί κάθε τμήμα. Κι αυτό γιατί σε πολλές οικογένειες οι γονείς κάνουν τηλεργασία, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και μικρότερα αδέρφια που θα απασχολούν υπολογιστή και ίντερνετ για τηλεκπαίδευση.

Φοιτητές χάνουν πολύτιμο χρόνο από την περίοδο της μελέτης τους και ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις.

Το πρυτανικό συμβούλιο

Χθες συνεδρίασε το πρυτανικό συμβούλιο το οποίο μεταξύ άλλων εξέτασε και το ζήτημα της μετακίνησης των φοιτητών.

«Για τη μετακίνηση των φοιτητών εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Είναι κεντρικές αποφάσεις. Αυτό όμως που επισημάναμε είναι η έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων βεβαιώσεων για τους φοιτητές που θα πρέπει να μετακινηθούν», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου