ΤΟΠΙΚΑ

Στο «περίμενε» τα τουριστικά γραφεία –Σε ακινησία 70 οχήματα στη Μαγνησία

στο-περίμενε-τα-τουριστικά-γραφεία-786536

Τέσσερις μήνες μετά τις αιτήσεις δεν έχουν λάβει ακόμη το ποσό της επιδότησης για τις κενές θέσεις

Σε αναμονή για την επιδότηση των άδειων θέσεων στα τουριστικά λεωφορεία, τέσσερις μήνες μετά την σχετική αίτηση που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες, με την αγωνία να κορυφώνεται, καθώς 70 συνολικά οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα στη Μαγνησία. Στο «περίμενε» οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και γραφείων, για την επιδότηση που θα τους δώσει την δυνατότητα να καλύψουν πάγιες και επείγουσες ανάγκες και, κυρίως, να επιβιώσουν.

«Το θέμα των θέσεων είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο, το Νοέμβριο υποβάλαμε τις αιτήσεις και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Τουρισμού, η επιδότηση των θέσεων που παραμένουν κενές με την χρήση του 65%, επρόκειτο να δοθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουμε λάβει την επιδότηση και είμαστε ακόμη σε αναμονή, καθώς μας ενημέρωσαν ότι θα τα λάβουμε τέλος Ιανουαρίου» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Σιμότας, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας.

Με τα προβλήματα του κλάδου να συσσωρεύονται λόγω της πολύμηνης απραξίας και της απουσίας έργου, ως συνεπακόλουθο της πανδημίας, η πανελλήνια ομοσπονδία, στην οποία υπάγεται ο τοπικός σύλλογος, υπέβαλε αίτημα για χρηματοδότηση και των τουριστικών γραφείων που δεν διαθέτουν λεωφορεία, με δεδομένη την κοινή θέση ότι ο κλάδος έχει υποστεί πολύ βαρύ πλήγμα και τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης.

Τα αιτήματα είναι κοινά για όλους και «ζητούμε επιδότηση για το σύνολο των τουριστικών γραφείων, άσχετα αν έχουν λεωφορείο ή όχι, γιατί η επιδότηση των θέσεων αφορά, στην παρούσα, μόνο σε αυτούς που έχουν λεωφορεία. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά γραφεία που δεν έχουν λεωφορεία και τόσους μήνες «τρέχουν» τα λειτουργικά έξοδα και πλέον η Ομοσπονδία ζητάει να υπάρξει βοήθεια για όλα τα τουριστικά γραφεία» επεσήμανε ο κ. Σιμότας.

Εξίσου βασικό το αίτημα το «πάγωμα» των τελών κυκλοφορίας, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι επαγγελματίες του κλάδου. «Πέρυσι πληρώσαμε τέλη κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι δεν κινήσαμε καθόλου τα αυτοκίνητά και ζητήσαμε εξαίρεση φέτος ή τουλάχιστον μια έκπτωση 50% στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά είμαστε σε αναμονή γιατί ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του τοπικού συλλόγου.

Μέχρι στιγμής υπάρχει παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, από την κυβέρνηση, για τα τέλη κυκλοφορίας, με τον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων να ζητεί εξαίρεση, λαμβανομένων υπόψη των δύσκολων συνθηκών που διαμορφώνονται, λόγω της πανδημίας.

«Δεν έχουμε λάβει καθόλου χρήματα, πέραν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που και αυτές δεν τις πήραν όλοι, εξ όσων γνωρίζω» υπογράμμισε ο κ. Σιμότας, για να προσθέσει: «Είμαστε σε αναμονή τέσσερις μήνες για να πάρουμε ένα ποσό για να επιβιώσουμε, να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας και να μπορέσουμε να ζήσουμε. Εννοείται ότι τα Χριστούγεννα ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου