ΤΟΠΙΚΑ

11 νέα έργα αστικών αναπλάσεων στο Βόλο

11-νέα-έργα-αστικών-αναπλάσεων-στο-βόλο-784376

Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα της πρόσκλησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου είναι έτοιμος να υποβάλλει την ερχόμενη Δευτέρα, ολοκληρωμένο φάκελο με τις υποδομές και τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που προωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αστικών αναπλάσεων. Ηδη ο ασκών καθήκοντα Δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, έχει ζητήσει ραντεβού από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, προκειμένου να καταθέσει το φάκελο των προτάσεων του Δήμου, διεκδικώντας κομμάτι από την πίτα των 25.975.000 ευρώ.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που περιλαμβάνει 11 έργα υποδομών και 17 παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, έρχεται προς συζήτηση στη αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Τα έργα υποδομών αφορούν στις εξής 11 παρεμβάσεις:

– Επισκευή – ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και ανακαίνιση του δημοτικού θεάτρου Βόλου

– Επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό

– Ανάπλαση της περιοχής του Παλαιού Λιμεναρχείου στα «Παλαιά»

– Παρεμβάσεις στις εξωτερικές όψεις και στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του πρώην Υγειονομικού για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας

– Διαμόρφωση δημοτικού χώρου στην συμβολή των οδών Μαιάνδρου – Καισαρείας

– Δημιουργία σύγχρονου χώρου στάθμευσης επί της οδού Γ. Αβέρωφ (πρώην κινηματογράφος «ΝΙΚΗ»)

– Δημιουργία τεσσάρων κυκλικών κόμβων για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις

– Δημιουργία Κέντρου για τη λειτουργία δομής προώθησης απασχόλησης και στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

– Παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου με δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου

– Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Αστικό ιστό Βόλου – Νέας Ιωνίας

– Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων

Κοινωνικού χαρακτήρα

Στα έργα υποδομών θα «κουμπώσουν» τρεις δέσμες δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα:

– Δράσεις βελτίωσης υποδομών και ενεργειών του ΟΤΑ για την υποστήριξη της προσβασιμότητας ατόμων που πλήττονται από την φτώχεια. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται μεταξύ άλλων υπηρεσίες one stop shop και hotspot σε θύλακες φτώχειας όπως στη Νεάπολη και τον Ξηρόκαμπο και λειτουργία ξενώνα αστέγων.

– Δράσεις υποστήριξης και ενδυνάμωσης ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων στην περιοχή παρέμβασης. Εδώ προβλέπονται υπηρεσίες κατάρτισης ανέργων πάνω σε θέματα ατομικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και συμβουλευτική και ενδυνάμωση ανέργων.

– Δράσεις προώθησης της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας ΜΜΕ και της Κοινωνικής Οικονομίας. Σε αυτόν τον τομέα προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία job center για την προώθηση της απασχόλησης και τη στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ετήσιες ημέρες κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καριέρας και υποστήριξη δημιουργίας ΚοινΣΕΠ με κατεύθυνση τον πολιτισμό και το κοινωνικό θέατρο.

Στόχος είναι η αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, ο περιορισμός της ρύπανσης, η αύξηση του πρασίνου, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η βελτίωση της απασχολισιμότητας και του επιχειρηματικού κλίματος.

Το σύνολο των υποδομών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2018, ενώ οι κοινωνικές δράσεις με ορίζοντα το 2020.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου