ΤΟΠΙΚΑ

Η ανομβρία υποβάθμισε τα σιτηρά

η-ανομβρία-υποβάθμισε-τα-σιτηρά-781034

Σε απελπιστική κατάσταση βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες αρκετοί αγρότες της Μαγνησίας καθώς από την παρατεταμένη ανομβρία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ξηρασίας με κίνδυνο απώλειας της παραγωγής τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες σε σιτηρά κυρίως στις περιοχές Αλμυρού, Βελεστίνου, Αργαλαστής, Στεφανοβικείου, Χλόης και Αγίου Γεωργίου.

Φέτος εξαιτίας χαμηλού κοστολογίου, οι περισσότεροι αγρότες της περιοχής επέλεξαν να καλλιεργήσουν σιτάρι, κριθάρι και ψυχανθή, δεν υπολόγισαν ωστόσο ότι θα παρατηρηθούν από τόσο νωρίς τόσο υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες.

Οι διαστάσεις της φετινής ανομβρίας στην Μαγνησία είναι άκρως ανησυχητικές και πλέον οι επιπτώσεις, αναμένεται να είναι μεγάλες και στις καλλιέργειες. Αν συνεχιστεί ο ίδιος καιρός, η κάθετη πτώση της παραγωγής είναι δεδομένη, πλέον ο αγροτικός κόσμος παρακολουθεί τις «διαθέσεις» του καιρού, αγωνιώντας για την τύχη της παραγωγής του, ωστόσο όπως επισημαίνουν «με μια βροχή δεν θα σωθούν οι καλλιέργειες τους».

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Δημήτρης Νανάς επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ : «Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται εδώ και 20 ημέρες στον Αλμυρό και σε ολόκληρη την Μαγνησία έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες μας. Πλέον ακόμη και να βρέξει δεν θα υπάρξει αναστροφή της ζημιάς», καταλήγει ο ίδιος.

Στη Μαγνησίας φέτος το 70% των καλλιεργειών αφορούσαν σιτηρά, τα οποία και πλήττονται από την ανομβρία.

Από την πλευρά του ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας επισημαίνει ότι όντως βρίσκονται σε δεινή θέση οι αγρότες σιτηρών. Χαρακτηριστικά αναφέρει : «Δυστυχώς ότι ήταν να γίνει έγινε. Από τις ζημιές που προκλήθηκαν στα σιτηρά η παραγωγή θα είναι μειωμένη και υποβαθμισμένη».

Πλέον οι αγρότες περιμένουν πρώτα να γίνει η συγκομιδή των καλλιεργειών να δουν το μέγεθος την ζημιάς που έχουν υποστεί και έπειτα θα ζητήσουν την παρέμβαση των αρμοδίων, μάλιστα όπως επισημαίνουν θέλουν να ενημερωθούν για το αν προβλέπονται αποζημιώσεις για τις ξηρικές καλλιέργειες από θερμοπληξία, διαφορετικά θα στραφούν για αποζημιώσεις στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ.

Παράλληλα πρόβλημα εμφανίζουν κι άλλες εαρινές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, αλλά και οι βαμβακοφυτείες, αφού η ξηρασία των προηγούμενων ημερών σκλήρυνε αρκετά το έδαφος και όπου δεν έπεσε νερό, η σπορά έγινε επιφανειακά, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις αντοχές του σπόρου στις φυτοπαθογένειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου