ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας μαθητών των Μουσικών Σχολείων

κραυγή-αγωνίας-μαθητών-των-μουσικών-σ-780290

Με επιστολή, που υπογράφουν 44 Μουσικά Σχολεία και του Βόλου, ζητούν διευκρινίσεις και μείωση της εξεταστέας ύλης

Κραυγή αγωνίας ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων από τους υποψηφίους μαθητές της γ’ λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο του Μουσικού Σχολείου Βόλου ενώνει την αγωνία του με την αντίστοιχη που εκφράζουν δεκαπενταμελή από 43 ακόμη Μουσικά Σχολεία της χώρας, και υπογράφει κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητά μείωση της εξεταστέας ύλης κατά 25% τουλάχιστον.

«Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να κατανοήσετε την ανασφάλεια και το άγχος μας» η δραματική έκκληση των μαθητών που ζητούν άμεσο και ακριβή καθορισμό της εξεταστέας ύλης με εξαίρεση το βιβλίο Μουσικής της α’ λυκείου και των τετραδίων εργασιών μουσικής.

Οι μαθητές των μουσικών φέρνουν στο επίκεντρο της επιστολής τους προς το Υπουργείο Παιδείας, το ζήτημα που έχει προκύψει με το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση από το οποίο εξαρτάται η εισαγωγή υποψηφίων σε τρία μουσικά τμήματα: Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τους μαθητές, «με την παράγραφο 3 της σχετικής εγκύκλιου και υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε το 2019 για την εισαγωγή στα αντίστοιχα μουσικά τμήματα, οι υποψήφιοι καλούνται να συμβουλευτούν τα σχολικά εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, η οδηγία αυτή χαρακτηρίζεται από ασάφεια, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα σχολικά εγχειρίδια περιλαμβάνουν τέσσερα βιβλία με μια εκτεταμένη ύλη, οπότε πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να μας δοθούν διευκρινήσεις όπως δίνονται στα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με απόσπασμα από το ΦΕΚ 2338/2020, φαίνεται ότι έχει αποσυρθεί το βιβλίο μουσικής της Α τάξης του ΓΕΛ, αφού το μάθημα δεν περιλαμβάνεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα
της Α’ Λυκείου. Επομένως ζητάμε να μας ενημερώσετε σχετικά με το αν περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο αποσυρόμενο εγχειρίδιο στην πανελλαδικώς εξεταστέα ύλη, καθώς, όπως γνωρίζετε, στην πλειοψηφία των σχολείων της χώρας δεν διδάχτηκε ούτε τα προηγούμενα χρόνια (θυμίζουμε ότι το βιβλίο έχει αποσυρθεί και από τα ψηφιακά αποθετήρια του Υπουργείου).

Μια επιπλέον διευκρίνιση που ζητάμε είναι το αν περιλαμβάνονται και τα τετράδια εργασιών στην ύλη από την στιγμή που ούτε εκείνα διανέμονται στους μαθητές τα τελευταία χρόνια. Τέλος, το σημαντικότερο θέμα που θα θέλαμε να θίξουμε είναι αυτό της μείωσης της εξεταστέας ύλης του μαθήματος για τις πανελλαδικές εξετάσεις λόγω καραντίνας, όπως πραγματοποιήθηκε και στις υπόλοιπες κατευθύνσεις σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου στις 8/1/2021. Ως μαθητές της Γ΄ Λυκείου που εξεταζόμαστε στα μουσικά ειδικά μαθήματα βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση, καθώς η οποιαδήποτε φόρμα τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να καλύψει σε κανένα επίπεδο τις ανάγκες των μουσικών μαθημάτων.

Θεωρούμε λοιπόν ότι δικαιούμαστε και εμείς μείωση τουλάχιστον ίση με το 25% της ύλης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου