ΤΟΠΙΚΑ

Σε απεργία οι επιστρατευμένοι

σε-απεργία-οι-επιστρατευμένοι-778111

Στη «σκιά» της πολιτικής επιστράτευσης διεξήχθη χθες το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, η γενική συνέλευση των καθηγητών της Μαγνησίας, με τη μεγάλη συμμετοχή να αποδεικνύει την κρισιμότητά της.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας ψήφισε κατά συντριπτική πλειοψηφία «ναι» στις απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Ο κύβος θα ριφθεί σήμερα στην Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα, με το παράδοξο ερώτημα, παρά τις αποφάσεις για απεργία, να παραμένει: θα περάσουν οι καθηγητές τις εισόδους των εξεταστικών κέντρων την ερχόμενη Παρασκευή – πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων- ή όχι;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Την ίδια ώρα, αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας είχαν διανείμει έως χθες το βράδυ 1.600 φύλλα επίταξης, σε σύνολο 2.000 περίπου, σε καθηγητές του νομού, η επιστράτευση των οποίων ξεκινά από σήμερα το μεσημέρι. Χθες, στο μεταξύ, επιδόθηκαν σε δήμους και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τα φύλλα επίταξης των σχολικών κτιρίων του νομού, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το απόγευμα, οι υπό επιστράτευση καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, για τη γενική συνέλευση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και στην κρισιμότητα των κινητοποιήσεων, περιγράφοντας το πλαίσιο της εισήγησης της Ομοσπονδίας.

«Την Παρασκευή δεν θα πάμε στα εξεταστικά κέντρα υποταγμένοι, αλλά επιταγμένοι», ανέφερε ο πρόεδρος των καθηγητών για να συγκεντρώσει το σχόλιό του δεκάδες ερωτημάτων, που δεν μπόρεσαν να απαντηθούν. Θα δηλώσουν απεργοί και θα λάβουν κανονικά τις θέσεις τους στα εξεταστικά κέντρα ή θα δημιουργήσουν μπλοκ, ώστε οι απεργοί να μείνουν εκτός των αιθουσών;

Απαντήσεις δεν μπόρεσαν να δοθούν, κάτω από τις ιδιότυπες συνθήκες που δημιούργησε η προληπτική επιστράτευση του κλάδου, με τους καθηγητές να αναμένουν πλέον τις σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας των προέδρων.

Μετά από μακρά συζήτηση, έντονο προβληματισμό και εντάσεις που δημιουργήθηκαν γύρω από τη διαφορετική πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαΐου με προοπτική κλιμάκωσης, οι καθηγητές ψήφισαν με ανάταση χειρός και καταμετρήθηκαν: 430 υπέρ της πρότασης της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων και πενθήμερη απεργία από τις 20 Μαΐου, νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στις 23/5 και γενική συνέλευση προέδρων στις 24/5 για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, 23 κατά και 11 λευκά.

Στο ερώτημα εάν εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ να λάβει στη διάρκεια της σημερινής Ολομέλειας των προέδρων θέση για ανάληψη δράσεων, ώστε να μην εισέλθουν οι καθηγητές στα εξεταστικά κέντρα, κατά συντριπτική πλειοψηφία η γενική συνέλευση ψήφισε λευκό.

Συνέλευση σε ασφυξία…

Η αίθουσα στο ισόγειο του Ε.Κ.Β. ήταν ασφυκτικά γεμάτη από καθηγητές, ενώ δεκάδες άλλοι παρέμεναν στον προθάλαμο, αλλά και εξωτερικά του κτιρίου, καθώς ήταν αδύνατο, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, να βρίσκονται μέσα.

Εκατοντάδες καθηγητές της Μαγνησίας, σε μια πρωτοφανή σε συμμετοχή τα τελευταία χρόνια γενική συνέλευση, συμμετείχαν στη διαδικασία, σπεύδοντας να ενημερωθούν, να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν σχετικά με την πρόταση της Ομοσπονδίας τους για απεργιακές κινητοποιήσεις στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη συμμετοχή και έκριναν το μέλλον των κινητοποιήσεων στο χώρο της παιδείας, καθώς σήμερα οι πρόεδροι καλούνται σε Ολομέλεια, στην Αθήνα, για να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωσή της, η Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καταγγέλλει την «πρωτοφανή, προληπτική «επίταξη» των καθηγητών, δείγμα του αντιδημοκρατικού κατήφορου της κυβέρνησης, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η εξουθενωτική λιτότητα για το λαό, το ξεπούλημα της περιουσίας της χώρας και η καταστρατήγηση στοιχειωδών δικαιωμάτων στην υγεία και την παιδεία, δεν μπορούν να «περάσουν» χωρίς καταστρατήγηση της δημοκρατίας. Αφού έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύουν προληπτικά χιλιάδες πολίτες που σκέπτονταν να απεργήσουν, αποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο ανίκανοι, είναι επικίνδυνοι.»

Εξάλλου, ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, με αίτημα να αποσυρθεί η πολιτική επιστράτευση, κατάθεσε κατά την τελευταία συνεδρίαση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, η Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας.

Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των παρατάξεων της ΔΚΜ (Ν.Δ.) και της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) και τον πρόεδρο της Δ.Ε. Σωκράτη Αναγνώστου και ψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο της Παρέμβασης Μηχανικών Μαγνησίας και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συνεργασίας.

Με το ψήφισμα που κατέθεσαν προς τη Δ.Ε του ΤΕΕ Μαγνησίας ζητούν να αποσυρθεί η πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, καθώς όπως αναφέρουν τα προβλήματα της παιδείας δεν επιλύονται με επιβολή «στρατιωτικών αντιλήψεων και νόμων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου