ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση διαρροής στο Παναγιώτικο

αύξηση-διαρροής-στο-παναγιώτικο-776699

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, καθώς μετά από στοιχεία που έχει στα χέρια της διαπιστώνει ότι η διαρροή στο φράγμα «Παναγιώτικο» διπλασιάστηκε (από 105 m3/h σε 240 m3/h) πιθανόν λόγω κατασκευαστικών κακοτεχνιών του ρήγματος που υπάρχει στη στέψη του ταμιευτήρα, χωρίς όμως να καταγραφεί μεταβολή στην στάθμη του ταμιευτήρα καθώς παράμεινε στη μέγιστη (173 m – όριο υπερχειλιστή).

Να σημειωθεί ότι η ημερήσια κατανάλωση νερού ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.400m3 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο – Σεπτέμβριο) και 400 – 500m3 τους υπόλοιπους μήνες .

Για την υπάρχουσα κατάσταση του φράγματος «Παναγιώτικο» ο υπεύθυνος του Τομέα Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κωνσταντίνος Λεγαντής απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Βουλευτές της Μαγνησίας κ.α.

Ο κ. Λεγαντής αναφέρει στην επιστολή ότι από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από τις 22 Αυγούστου 2012 μέχρι τις 23 Απριλίου 2013 διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία σημαντική αύξηση στην διαρροή του Φράγματος, από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα η οποία έχει φτάσει τα 240m3/h.

Παρατηρείται, επίσης, ότι από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, η διαρροή διπλασιάστηκε (από 105 m3/h σε 240 m3/h) πιθανόν λόγω κατασκευαστικών κακοτεχνιών και του ρήγματος που υπάρχει στη στέψη του ταμιευτήρα, χωρίς όμως να καταγραφεί μεταβολή στην στάθμη του ταμιευτήρα καθώς παράμεινε στη μέγιστη (173 m – όριο υπερχειλιστή) για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ύδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κωνσταντίνος Λεγαντής αναφέρει χαρακτηριστικά : «Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και ορατό πλέον τον κίνδυνο, λόγω της μεγάλης απώλειας νερού, κατά τη θερινή περίοδο να υπάρχει πρόβλημα στην επάρκεια νερού καθώς και στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής κατάντη του φράγματος, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε άμεσα στη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων με εμπειρία στο συγκεκριμένο τύπο φράγματος (λιθόρριπτο με πλάκα σκυροδέματος) και παράλληλα να δοθούν όλα τα μέσα (οικονομικά – τεχνικά) με στόχο την εξεύρεση λύσης στο σημαντικό αυτό πρόβλημα της εκροής στραγγισμάτων στον κατάντη πόδα του Φράγματος Παναγιώτικο».

Αξίζει να αναφερθεί πως όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Νοτίου Πηλίου υδροδοτείται από το «Παναγιώτικο» και οι γεωτρήσεις πλέον δεν λειτουργούν, έτσι θα παρουσιαστεί πρόβλημα υδροδότησης των οικισμών. Αυτό που προτείνεται από τον υπεύθυνο Τομέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι να γίνουν άμεσες ενέργειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου