ΤΟΠΙΚΑ

Ανοδικές τάσεις και ελπίδες για τιμή άνω των 55 λεπτών για το βαμβάκι

ανοδικές-τάσεις-και-ελπίδες-για-τιμή-ά-775923

Μπαίνει με φόρα στη νέα σεζόν το βαμβάκι και ετοιμάζεται να σκορπίσει χαμόγελα και στους παραγωγούς της Mαγνησίας και της ευρύτερης Θεσσαλίας, οι οποίοι αναμένουν φέτος μία καλή χρονιά από πλευράς τιμών. Κύκλοι της αγοράς βάμβακος, όπως έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, βαμβακοπαραγωγός από τον κάμπο, προεξοφλούν ότι οι τιμές φέτος, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα θα ξεκινήσουν από τα 55 λεπτά το κιλό και άνω, έναντι των 48 ως 50 λεπτά πέρυσι.

Εντωμεταξύ η καλλιέργεια του βαμβακιού, πέρα από κάποια τοπικά προβλήματα χαλαζόπτωσης και πλημμυρικών φαινόμενων στα τέλη Ιουνίου και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, εξελίσσεται ομαλά στο θεσσαλικό κάμπο. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο εμφανίστηκαν συλλήψεις εντόμων στις παγίδες, σε ορισμένες περιοχές, που προϊδεάζουν για εμφάνιση πράσινου σκουληκιού.

Γεωργικές προειδοποιήσεις

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, σε σχετική ανακοίνωση ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας. Στόχος είναι η έγκαιρη ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο, καθώς και η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου, ώστε να εφαρμόζονται οι καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας καλλιεργητικής περιόδου 2018», η τοπική υπηρεσία έχει αναπτύξει δίκτυο παγίδων που καλύπτουν τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού. Για αυτό και έχουν τοποθετηθεί φερομονικές παγίδες για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.

Από τους επιτόπιους ελέγχους γεωπόνων της υπηρεσίας μας διαπιστώνεται ότι η ανάπτυξη των βαμβακοφύτων είναι ικανοποιητική.

Από την παρακολούθηση των παγίδων οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού δείχνουν ότι ξεκινά η δεύτερηγενιά του εντόμου. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από τους γεωπόνους της Υπηρεσίας δείχνουν, χαμηλούς πληθυσμούς προνυμφών σε χτένια, άνθη και στα καρύδια. Συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν συστηματικά, κάθε 3 ημέρες, την καλλιέργεια τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες και να προβαίνουν σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστώνεται η παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 4 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια μήκους μέχρι 1 εκατοστό) ανά 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας ή μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμιση μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου