ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένη η συγκομιδή βαμβακιού

μειωμένη-η-συγκομιδή-βαμβακιού-293203

Μειωμένη έως και 30%, είναι φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά, η συγκομιδή βάμβακος στη Μαγνησία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των βαμβακοπαραγωγών. Αιτία για τη χαμηλή στρεμματική απόδοση της φετινής παραγωγής αποτέλεσε το σκουλήκι και οι καιρικές συνθήκες, καθώς και ο καύσωνας του Αυγούστου και η υψηλή θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με τους συνεχόμενους αέρηδες που άνοιξαν, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, πρόωρα τα καρύδια, με αποτέλεσμα να μην έχουν βάρος.

Στον αγροτικό κόσμο του νομού υπάρχει έντονη ανησυχία ότι δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν κατά τη συγκομιδή το όριο των κιλών ανά στρέμμα που ισχύει για την Μαγνησία, κινδυνεύοντας έτσι να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι αρκετοί αγρότες.

Οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί είναι κυριολεκτικά με την «πλάτη στον τοίχο», καθώς έχουν να αντιπαλέψουν την ανοιχτή τιμή.

Παρά τη σημαντική φετινή μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, τόσο στον κάμπο του Βελεστίνου όσο και στην περιοχή του Αλμυρού, εκτιμάται πως οι τιμές θα κινηθούν πάνω γύρω στα 52 λεπτά το κιλό στην ελληνική αγορά με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Με 53 λεπτά το κιλό παραδοτέο, πάντως, παραλαμβάνει το σύσπορο βαμβάκι η «Επίλεκτος» των αδελφών Δοντά, διαμορφώνοντας ένα καλό κλίμα για την εξέλιξη των τιμών παραγωγού στη συνέχεια. Η παραπάνω προσφορά, όπως λένε οι βαμβακοπαραγωγοί, έρχεται ως αποτέλεσμα της καλής ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας που παρουσιάζουν οι πρώτες συγκομιδές αυτών των ημερών σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, αλλά αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η τιμή αγοράς του βαμβακιού θα κοινοποιηθεί επίσημα μέσα στον Οκτώβριο, μέχρι τότε ωστόσο οι αγρότες κρατούν άσβεστη την ελπίδα ότι θα μετουσιωθεί σε πράξη η προσδοκία τους να είναι καλύτερη από την περυσινή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου