ΤΟΠΙΚΑ

800 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ~ Το 2015 από την τράπεζα EUROBANK

800-εκατ-ευρώ-στην-ελληνική-αγορά-το-2015-από-770141

Τάση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος παρουσιάζει το 2014

Ετοιμη να χρηματοδοτήσει την αγορά με 800 εκατομμύρια ευρώ το 2015 είναι η Eurobank. Σε εκδήλωση χθες στο «Ξενία», με θέμα: «Η Στεγαστική Πίστη ως μοχλός ανάπτυξης της Κτηματαγοράς στο Σύγχρονο περιβάλλον», επισημάνθηκε ότι το 2014 παρατηρείται τάση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, κάτι που αποδεικνύεται από το ΑΕΠ, το οποίο μετά από έξι χρόνια ύφεσης θα κλείσει στο τέλος της χρονιάς επιτέλους με θετικό πρόσημο.

Ο επικεφαλής της καταναλωτικής, στεγαστικής πίστης και πιστωτικών καρτών Β. Ελλάδος Ιωάννης Κιτιξής, τόνισε ότι με δεδομένο αυτό το κλίμα αλλά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή της, η Eurobank είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει ξανά την ελληνική στεγαστική αγορά.

Οπως είπε: «Εχουμε στόχο να εκταμιεύσουμε 200 εκατ. ευρώ σε καινούργιες χρηματοδοτήσεις οπότε με τις άλλες τρεις Τράπεζες, θα μπορέσουμε να δώσουμε νέα πνοή στην αγορά με τη νέα χρονιά με 800 εκατ. ευρώ για το σύνολο των προϊόντων μας.

Διαβλέπουμε ότι και οι τιμές των ακινήτων θα σταθεροποιηθούν το 2015, ήδη καταγράφεται η τάση, και το 2016 θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του τομέα καταστημάτων Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας, Κωνσταντία Παπαποστόλου, σημείωσε ότι «η στεγαστική πίστη μπορεί να αποτελέσει το μοχλό για την ανάπτυξη της κτηματαγοράς» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για τη διαμαρτυρία έξω από το Ξενία για τους πλειστηριασμούς, η κ. Παπαποστόλου είπε ότι: «οι πλειστηριασμοί κατοικιών δανειοληπτών είναι μακριά από τη λογική των τραπεζών και της τράπεζάς μας ειδικότερα». Οπως τόνισε, «αυτό που κάνουμε επί σειρά ετών είναι να προσφέρουμε λύσεις αναδιάρθρωσης και μάλιστα να καλούμε ιδιώτες οφειλέτες, που έχουν δυσκολία αποπληρωμής, για να δώσουμε μια εσωτερική λύση. Δεν ενδιαφέρουν τις τράπεζες οι πλειστηριασμοί, διότι έχουν άλλο επιχειρηματικό σκοπό».

Οι συμβολαιογράφοι

«Σε ένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι πολίτες». Αυτό τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Ιωάννης Κόνσουλας. Αναφερθείς στα αποτελέσματα έρευνας του εθνικού κτηματολογίου του α’ τριμήνου του 2014 της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι «από τις 40.000 αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν το 2008 περιοριστήκαμε στις 12.500 το 2013 και στις 1500 περίπου το πρώτο τρίμηνο του 2014. Στο διάστημα αυτό καταγράφεται μία ραγδαία πτώση των πράξεων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ύψους 52 ,2%. Η καταγεγραμμένη συνολική μείωση του όγκου των πράξεων αγοραπωλησίας από το 2008 έως το 2013 ανέρχεται στο 72,30%» συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, στο σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε σημείωσε ότι «η παρατεταμένη οικονομική ύφεση είχε σαν αποτέλεσμα οι μηχανικοί να μην είναι πια προνομιούχος κλάδος. Ομως, οι κατασκευαστές παίζουν μεγάλο ρόλο σε μία σειρά από κλάδους. Η βουτιά στις κατασκευές παρέσυρε 150 διαφορετικά επαγγέλματα. Φάνηκε έντονα η προβληματική κατάσταση» πρόσθεσε και επέδειξε ενδιαφέρον για την πορεία των επιτοκίων τα οποία επηρεάζουν τις επενδύσεις, την οικοδομή, την κτηματαγορά.

Η διαμαρτυρία

Να σημειωθεί ότι στο προαύλιο του ξενοδοχείου είχαν συγκεντρωθεί δέκα – δεκαπέντε άτομα από τη Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους πλειστηριασμούς.

Ο κ. Νίκος Νίτης δήλωσε ότι: «Εμείς προσδοκούμε να δώσουμε ένα μήνυμα σε αυτήν την εκδήλωση ότι δεν θα αφήσουμε τα κοράκια να πέσουν πάνω στα πτώματα αυτών που θα χάσουν τα σπίτια τους την επόμενη περίοδο. Θέλουμε να φτιαχτεί ένα πλατύ κίνημα που να μπορέσει να σταματήσει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς».

Τα μέλη της Λέσχης ζήτησαν να κάνουν παρέμβαση στην εκδήλωση, όμως η είσοδος επιτράπηκε με την προϋπόθεση ότι στην αίθουσα διοργάνωσης θα έμπαιναν μόνο δύο άτομα, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Τα μέλη της Λέσχης παρέμεναν στην αίθουσα υποδοχής κρατώντας πανό που ανέγραφε «Κανένα σπίτι στα χέρια του κράτους τραπεζίτη». Τελικά ένα μέλος της Λέσχης παρακολούθησε την εκδήλωση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου