ΤΟΠΙΚΑ

Αξιοπρέπεια σε γιατρούς – ασθενείς

αξιοπρέπεια-σε-γιατρούς-ασθενείς-765784

Πρέπει να διασφαλίζει η νέα σύμβαση του ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας

Ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή, επανακαθορισμό τιμής ιατρικών επισκέψεων και πράξεων και μεταξύ άλλων ελεγκτικούς μηχανισμούς δίκαιους και αυστηρούς πρέπει να έχει σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο, η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς.

Η σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και των εκπροσώπων του στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αποφάσισε χθες ότι το προσχέδιο του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικά και πολυϊατρεία είναι τελείως ασαφές, με αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις καθώς απαξιώνει βαθύτατα προσβλητικά την αξιοπρέπεια των γιατρών.

Κατά τον Ιατρικό Σύλλογο, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να έχει επιπλέον σύμβαση όλων των ιατρών που επιθυμούν με τον ΕΟΠΠΥ με συλλογική σύμβαση εργασίας μέσω των Ιατρικών Συλλόγων, δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς στην οποία θα καταγράφεται το ιστορικό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας σύμφωνα με τον πρόεδρο, Ευθύμιο Τσάμη, πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί δίκαιοι και αυστηροί που να αποτρέπουν τη διαπόμπευση των γιατρών, με σοβαρές ποινές για τους παραβάσεις.

Επιπλέον, κρίνει απαραίτητο να διασφαλίζεται το ιατρικό απόρρητο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων.

Ο κ. Τσάμης υπογραμμίζει ότι «πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει στη χώρα μας ενιαίο, σοβαρό και λειτουργικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ιατρών και την αξιοπρέπεια στη σχέση ιατρού – ασθενούς. Αμετακίνητη θέση μας είναι ότι σε περιόδους οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, πρωταρχικός στόχος του κράτους θα πρέπει να είναι η ισχυροποίηση και η θωράκιση του συστήματος υγείας. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με εξορθολογισμό και έλεγχο των δαπανών, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να συνοδευθεί με αύξηση και όχι περιορισμό των δαπανών για την παροχή υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Τελικός σκοπός θα πρέπει να είναι οι ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις» καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου