ΤΟΠΙΚΑ

Ειρηνική πορεία αλληλεγγύης για το Νίκο Ρωμανό

ειρηνική-πορεία-αλληλεγγύης-για-το-νί-760458

Χθες το απόγευμα στο κέντρο του Βόλου

Πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό και διαμαρτυρίας για την απόρριψη από το δικαστικό συμβούλιο της αίτησής του για χορήγηση άδειας σπουδών πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα, από το κτίριο Παπαστράτου και διένυσε την οδό Δημητριάδος και την Κ. Καρτάλη, συνέχισε από το ύψος των δικαστηρίων προς την Ιωλκού και από την Ιάσονος επέστρεψε προς το σημείο όπου ξεκίνησε.

Στο θόλο του παραλιακού πανεπιστημιακού συγκροτήματος, το οποίο από χθες το πρωί τελεί υπό κατάληψη από το «Κέντρο Αγώνα Ενάντια στη Βαρβαρότητα», μετά το τέλος της πορείας, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση.

Πρόκειται για πορεία, η οποία προηγήθηκε τις προγραμματισμένης αρχικά για το ερχόμενο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στις 6μμ, από το Παπαστράτου.

Στο μεταξύ, ανοιχτή συνέλευση στην υπό κατάληψη πρυτανεία, έχει προγραμματιστεί και για σήμερα, στις 8 μ.μ.

Σε ανακοίνωση, την οποία διένειμαν οι διαδηλωτές, στη διάρκεια της χθεσινής τους πορείας, ανέφεραν ότι το «το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε την αίτηση του Νίκου Ρωμανού για τη χορήγηση άδειας για τις σπουδές του. Ο Ρωμανός αρνείται να υποχωρήσει και ενώ βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, συνεχίζει διεκδικώντας με το ίδιο του το σώμα κάτι το αυτονόητο ακόμα και για την αστική δικαιοσύνη».

Σε πολιορκητικό κλοιό και πάλι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ~ Από το «Κέντρο Αγώνα ενάντια στη Βαρβαρότητα» με αφορμή τα γεγονότα με το Ν. Ρωμανό

Σε πολιορκητικό κλοιό για μία ακόμη φορά βρέθηκε χθες η Πρυτανεία και οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μόνο που μαζί με φοιτητές, έκανε… ντεμπούτο το νεοεμφανιζόμενο «Κέντρο Αγώνα Ενάντια στη Βαρβατότητα». Μέλη του κατέλαβαν το Θόλο και ανάρτησαν πανό στην είσοδό του χώρου, αναγκάζοντας το… «στρατηγείο» του ιδρύματος να περιφέρεται από πανεπιστημιακό κτίριο σε πανεπιστημιακό κτίριο προκειμένου να διεκπεραιωθούν διοικητικές και οικονομικές εκκρεμότητες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, ο Θόλος βρέθηκε και πάλι υπό κατάληψη αυτή τη φορά από το «Κέντρο Αγώνα Ενάντια στη Βαρβαρότητα». Η απεργία πείνας από τον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό που διεκδικεί εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα στο πανεπιστήμιο, βρίσκεται στην ατζέντα της κινητοποίησης του Κέντρου, μέλη του οποίου μαζί με φοιτητές, ματαίωσαν και την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής και ανάγκασαν τον Πρύτανη να αποχωρήσει από το κτίριο.

«Δεν ζούμε σε γυάλινο πύργο. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι ένα καζάνι που βράζει και δεν σκοπεύουμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά», δήλωσε χθες ο Πρύτανης, Γιώργος Πετράκος, ο οποίος επέλεξε το δρόμο της υποχώρησης αντί της σύγκρουσης με τη φοιτητική κοινότητα.

Οπως ο ίδιος εκτίμησε η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η διοίκηση του ιδρύματος.

Προς το παρόν οι όποιες εκκρεμότητες διεκπεραιώνονται μετ’ εμποδίων. Το «στρατηγείο» του Θεσσαλικό ΑΕΙ είναι περιφερόμενο για να μπορεί να προκηρύξει κυρίως διαγωνισμούς και να μη χαθούν πολύτιμα κονδύλια για το ίδρυμα.

Ψήφισμα

Στο μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εξέδωσε ψήφισμα για τον απεργό πείνας, Νίκο Ρωμανό.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου. Διεκδικεί εκπαιδευτική άδεια, όπως βάσει του νόμου δικαιούται, για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που εισήχθη φέτος με πανελλαδικές εξετάσεις. Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θεωρούμε ως αυτονόητο δικαίωμα όλων τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον απεργό πείνας φοιτητή Νίκο Ρωμανό και ζητάμε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός του για απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου