ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος απώλειας 2,5 εκ. ευρώ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

κίνδυνος-απώλειας-25-εκ-ευρώ-από-το-πανε-770108

Εξαιτίας των φοιτητικών κινητοποιήσεων που έχουν μπλοκάρει οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες

Σε πολιορκητικό κλοιό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξαιτίας των φοιτητικών καταλήψεων. Το φοιτητικό… μπλόκο στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, αφήνει στο «ψυγείο» διαγωνισμούς και προκηρύξεις ύψους 2,5 εκ. ευρώ, κονδύλια που το ίδρυμα κινδυνεύει να χάσει, σε περίπτωση που δεν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απορρόφησή τους. Παρά τις εκκλήσεις της Πρυτανείας οι φοιτητές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έως αρχές Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, σε κατάληψη βρέθηκε το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών αλλά και το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το φοιτητικό κίνημα όμως βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων από τα υπόλοιπα τμήματα. Η διάθεση είναι οι κινητοποιήσεις στον απόηχο των επεισοδίων στην Αθήνα να συνεχιστούν έως και αρχές Δεκεμβρίου.

Ομως, οι συνεχιζόμενες φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν… ακινητοποιήσει τη διοίκηση του Π.Θ. Χθες, ο Πρύτανης, Γιώργος Πετράκος, απηύθυνε έκκληση προς τους φοιτητές να επιτρέψουν την είσοδο των υπαλλήλων του οικονομικού και διοικητικού τμήματος, προκειμένου να προωθηθούν διαγωνισμοί και προκηρύξεις που βρίσκονται στον αέρα. Πιθανότατα σήμερα, θα έχει και νέα συνάντηση με τους φοιτητικούς συλλόγους, με στόχο να λυθεί ο πολιορκητικός κλοιός από τις υπηρεσίες διοίκησης.

Επί δύο μήνες, ο Πρύτανης δεν έχει πρόσβαση στο γραφείο του στην Πρυτανεία, ενώ αντίστοιχα και οι υπάλληλοι δεν μπορούν εξαιτίας των συνεχιζόμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων να προωθήσουν έργα και προμήθειες.

Όπως σημείωσε ο κ. Πετράκος, οι πρυτανικές αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο για την απορρόφηση κονδυλίων ύψους 2,5 εκ. ευρώ, όμως ο αγώνας… ταχύτητας γίνεται μετά… φοιτητικών εμποδίων.

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων, το Π.Θ. δεν μπορεί να προκηρύξει διαγωνισμούς ύψους 1 εκ. ευρώ για εξοπλισμό αιθουσών και διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό των τμημάτων, αναλώσιμα, συντηρήσεις και τυπογραφείο.

«Αυτή τη στιγμή 2,5 εκ ευρώ είναι στον αέρα και αν δεν κάμψουν τη στάση τους οι φοιτητές, το Π.Θ. θα χάσει ένα σημαντικότατο κονδύλι», ανέφερε ο κ. Πετράκος.

Σύνοδος

Στο μεταξύ, σε σημείο μηδέν βρίσκονται τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, όπως προέκυψε από την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Προϋπολογισμός λειτουργίας των ΑΕΙ που προβλέπεται ακόμη πιο μειωμένος σε σχέση με το 2014, γραφειοκρατία που «αγκυλώνει» τα ιδρύματα αλλά και το ζήτημα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων, ήταν τα ζητήματα αιχμής που έμειναν αναπάντητα, αφού στη Σύνοδο δεν παρέστησαν τελικώς ο Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Κυριαζής.

Ειδικά για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, ο Πρύτανης του Π.Θ., Γ. Πετράκος, δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαγρύπνηση, καθώς δεν υπάρχει ακόμη καμία υπουργική απόφαση που να αναιρεί τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι για την περίπτωση του θεσσαλικού ΑΕΙ, ανέρχονται σε 22.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου