ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ρύθμισης φορολογούμενοι στη Μαγνησία

εκτός-ρύθμισης-φορολογούμενοι-στη-μα-758540

Εξαιτίας προβλημάτων προγραμματισμού στο Taxisnet

«Δεν μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Απευθυνθείτε στην Εφορία». Το Taxisnet ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι είναι εκτός ρύθμισης (!), όταν διαπιστώνει ότι η καταβολή της δόσης είναι πιστωτική σε σχέση με την οφειλή ή προσδιορίζει εσφαλμένα το μήνα της δόσης που ρυθμίζεται.

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται ορισμένοι φορολογούμενοι στη Μαγνησία, οι οποίοι αν και έκαναν ό,τι χρειάζεται, ενημερώνονται έκπληκτοι ότι είναι εκτός ρύθμισης.

Το Taxisnet δεν μπορεί να κάνει υπολογισμούς. Είτε πρόκειται για πληρωμή ΕΝΦΙΑ, είτε για ρυθμίσεις οφειλών, η καταβολή χρημάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Νίκο Μπουρμπούλια, πρέπει να είναι ίση με το ποσό των δόσεων που έχουν διακανονιστεί.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, οι φορολογούμενοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα, έσπευσαν εμπρόθεσμα να κάνουν το διακανονισμό που δικαιούνταν και τήρησαν και τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι όταν υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, το Taxisnetμπλοκάρει και δεν μπορεί να κάνει μεταφορά του ποσού στον επόμενο μήνα της δόσης και αφαίρεση. Οι λογιστές – φοροτεχνικοί ενημέρωσαν τη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Δεν έφταναν όλα τα προβλήματα με το Taxisnet, με τις εφαρμογές του που υπολειτουργούν όταν υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και το αλαλούμ με τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ, και διαπιστώθηκαν νέα, αυτή τη φορά στoν προγραμματισμό του.

Εκτός από τις πιστωτικές δόσεις, το Taxisnet αδυνατεί να κάνει και επιστροφή φόρου, όταν αποδειχτεί ότι μετά την εκκαθάριση, η επιστροφή είναι μεγαλύτερη από το οφειλόμενο ποσό.

Ακολουθεί δε δική του σειρά. Στα μέσα Νοεμβρίου όταν και άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet, φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση για ένταξή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Καθώς δεν έπρεπε να έχουν οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου 2014, πλήρωσαν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, αφήνοντας απλήρωτες τις δύο δόσεις των μηνών Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το σύστημα είχε διαγράψει την οφειλή της πρώτης δόσης και έτσι βγήκαν εκτός ρύθμισης.

Αναρμόδια η Εφορία

Στο μεταξύ, η Εφορία, στην οποία παραπέμπει το Taxisnet, δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με τις πιστωτικές δόσεις, παρά μόνο να βεβαιώσει την καταβολή των πληρωμών.

Ο κ. Μπουρπούλιας ενημερώνει ότι μόνο η Γενική Γραμματεία Εσόδων είναι αρμόδια και δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το θέμα, όμως, προς στιγμήν, απ’ ότι φαίνεται δεν έχει δοθεί λύση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου