ΤΟΠΙΚΑ

Σπάνιο αρχειακό υλικό στα ΓΑΚ Μαγνησίας

σπάνιο-αρχειακό-υλικό-στα-γακ-μαγνησί-74995

Περισσότεροι από εκατό Βολιώτες ξεναγήθηκαν χθες στους θησαυρούς που εκτίθενται στο κοινό

Περισσότεροι από 120 φίλοι της ιστορίας και του πολιτισμού επισκέφθηκαν χθες τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τους θησαυρούς που έχουν διασωθεί, ψηφιοποιηθεί και αναδειχθεί, με ιδιαίτερη φροντίδα. Τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Μαγνησίας επισκέφθηκαν χθες δεκάδες Πανεπιστημιακοί, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων, Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, ερευνητές, επιστήμονες κ.ά. οι οποίοι περιεργάστηκαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το αρχειακό υλικό που εκτέθηκε στο κοινό.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους μοναδικούς θησαυρούς των αρχείων και τις νέες προσκτήσεις, είδαν τα σπάνια τεκμήρια που φυλάσσονται, ενημερώθηκαν για τις ποικίλες δραστηριότητες της υπηρεσίας, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για τις εκδόσεις της, την ψηφιοποίηση των αρχειακών της συλλογών, τις εκδηλώσεις της, αλλά και τις συνεργασίες με άλλους φορείς.

Επίσης στο χώρο του Αναγνωστηρίου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα τέσσερα ιστορικά ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργηθεί για τον εξαγωγικό οίκο της οικογένειας Παπαθανασίου στην Αγριά Πηλίου, τη βολιώτικη ποτοποιία Ψιώτα, τη βιομηχανία ζυμαρικών «Σκαρίμβας – Ντεβέτα» και το σανατόριο του γιατρού Καραμάνη στα Χάνια Πηλίου.

Το αρχειακό υλικό των ΓΑΚ της περιοχής μας, κοσμούν μεταξύ άλλων: Το Αρχείο Πρωτοδικείου Βόλου – Διαθήκες, τη Συλλογή Αντιστασιακού Τύπου του Δ. Ρήγα, δωρέα Δ. Σιάτρα (1943-44), το Αρχείο Επιτροπής Κρίσεως Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (1941-945), το Αρχείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, το Αρχείο Σιδηροβιομηχανίας Γκλαβάνη και του Πολιτικού Γραφείου του Τζων Γκλαβάνη, το Αρχείο Κλωστοϋφαντουργίας Παπαγεωργίου, το Αρχείο Κλωστοϋφαντουργίας Βενέζη – Ντόβα «Ο Τζήμας», το Αρχείο Εργοστασίου Μωσαϊκών Πλακιδίων «Μεφσούτ», το Αρχείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βόλου «Νικολαΐδη», τη Συλλογή τετραδίων του μαθητή της Εμπορικής Σχολής Βόλου Β. Αμβράζη, δωρεά της κόρης του Αγγ. Ψιμοπούλου, το Αρχείο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, το Αρχείο Δήμου Βόλου – Πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, δωρεά του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Αναστ. Στρατηγόπουλου. Ολα τα παραπάνω και πολλά ακόμη σπάνια τεκμήρια, που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, συνθέτουν ένα ευρύ πεδίο γνώσης και προσέγγισης της τοπικής ιστορίας, που διαθέτει πολλούς ένθερμους φίλους.

ΓΛ. ΥΔΡ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου