ΤΟΠΙΚΑ

Ομάδα παραγωγών λαδιού και ελιάς συγκροτείται στο Νότιο Πήλιο

ομάδα-παραγωγών-λαδιού-και-ελιάς-συγκ-749344

Πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Β. Σποράδων, με στόχο την ένταξη σε προγράμματα επιδοτήσεων

Ομάδα παραγωγών λαδιού και ελιάς αναμένεται να συγκροτηθεί το προσεχές διάστημα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Βορείων Σποράδων με στόχο να ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτήσεων, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού (π.χ. κονσερβοποιία, ψυγεία, ελαιοτριβείο κ.α.).

Η συγκρότηση της ομάδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάννη Διανελλάκη, αναμένεται να γίνει στη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Μέσα από την ομάδα θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε κάποια προγράμματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις υποδομές του Συνεταιρισμού», τόνισε ο κ. Διανελλάκης.

Μάλιστα ο ίδιος ως πρόεδρος της επιτροπής αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Νοτίου Πηλίου ανέφερε πως στάλθηκε τις προηγούμενες ημέρες επιστολή προς όλους τους Βουλευτές της Μαγνησίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη με στόχο να συμβάλουν για την προώθηση των διαδικασιών αποζημίωσης για την ακαρπία στην ελαιοκαλλιέργεια του έτους 2013 στο Νότιο Πήλιο αλλά και την πτώση ελαιοκάρπου του έτους 2014 στο Νότιο Πήλιο.

Ειδικότερα στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Κατά την καλλιεργητική περίοδο του έτους 2013 και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της άνθησης, υπήρξε ακαρπία σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό το ήδη μειωμένο γεωργικό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των παραγωγών, είχε ενημερώσει τον ΕΛ.Γ.Α. για το πρόβλημα και σε απάντηση που έλαβε περιγράφεται όλη η προβλεπόμενη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ένταξη της ακαρπίας του έτους 2013 σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (τεκμηρίωση ζημιογόνου αίτιου, έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία, αλληλογραφία με υπηρεσίες της Ε.Ε., στατιστικά στοιχεία για την απώλεια της παραγωγής). Επίσης, κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκε πολύ μεγάλο ποσοστό καρπόπτωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί σε δραματικό βαθμό η συγκομιδή βρώσιμης ελιάς. Ηδη το συγκεκριμένο πρόβλημα επιβεβαιώθηκε, κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε ο ΕΛ.Γ.Α. στις 21/11/2014 στην περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου».

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου