ΤΟΠΙΚΑ

Μαθαίνουν γλώσσα για να φύγουν…

μαθαίνουν-γλώσσα-για-να-φύγουν-749349

Νέοι ετοιμάζονται για μετανάστευση ~ Αντίθετα έχει περιορισθεί η εκμάθηση 2ης ξένης γλώσσας τονίστηκε σε συνέδριο με θέμα τις γλώσσες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τη δυνατότητα εκμάθησης μόνο μίας ξένης γλώσσας έχουν τα τελευταία πέντε χρόνια πολλά παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα σε αντίθεση με το παρελθόν που η εκμάθηση 2ης ξένης γλώσσας θεωρούνταν δεδομένη. Στον αντίποδα έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις νέων που μαθαίνουν στοχευμένα μια συγκεκριμένη γλώσσα προκειμένου να μεταναστεύσουν το προσεχές διάστημα στην αντίστοιχη χώρα με στόχο την εύρεση εργασίας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες σε συνέδριο με θέμα «Γλώσσες σε Κρίση;» που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα. Το συνέδριο διοργανώνεται από δύο ερευνητικές ομάδες, μία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Ανδρουλάκη, και μία του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Ειρήνη Τσαμαδού -Jacoberger.

Οι δύο ομάδες συνεργάζονται στο πρόγραμμα «Econolang: Η Οικονομική Κρίση και οι επιπτώσεις της στις Στάσεις για τις γλώσσες και στα κίνητρα για την εκμάθησή τους» που χρηματοδοτείται από την ελληνική και τη γαλλική κυβέρνηση.

Με επίκεντρο την πολυγλωσσία, στο συνέδριο αναπτύχθηκαν θεματικές σχετικές με τις (αναπαρα)στάσεις απέναντι στις γλώσσες, τους παράγοντες επιλογής γλωσσών, τη διαχείριση του προσωπικού γλωσσικού ρεπερτορίου από τους ομιλητές και τις ομιλήτριες, την εκπαιδευτική και γλωσσική πολιτική.

«Πράγματι τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχουν στην Ελλάδα οικονομικοί περιορισμοί στην εκμάθηση 2ης ξένης γλώσσας κυρίως σε παιδιά αλλά και εφήβους. Οι γονείς δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φροντιστήρια και φαίνεται πως έχει πληγεί ο συγκεκριμένος τομέας μέσα στα χρόνια της κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επικεφαλής της ελληνικής ερευνητικής ομάδας κ. Γιώργος Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι η εκμάθηση των αγγλικών παραμένει όπως ήταν στο παρελθόν ενώ αντίθετα έχουν επηρεαστεί γλώσσες όπως π.χ. Γαλλικά, Γερμανικά κ.α.

Τα παραπάνω συμπεράσματα έχουν προκύψει, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2014 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις νέων που μαθαίνουν στοχευμένα μια συγκεκριμένη ξένη γλώσσα π.χ. Γερμανικά για να μεταναστεύσουν προσεχώς στη χώρα για εύρεση εργασίας.

Το κεντρικό ερώτημα του Συνεδρίου, «Γλώσσες σε Κρίση;», ερευνήθηκε από τους ομιλητές και διαπιστώθηκε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει το θέμα της εκμάθησης ξένων γλωσσών, τις απόψεις που έχουν οι πολίτες για τις γλώσσες αλλά και το τι κάνει ο κόσμος σχετικά με την εκμάθησή τους.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου