ΤΟΠΙΚΑ

«Πρόσω ολοταχώς» για ψηφοδέλτια εάν γίνουν εκλογές

πρόσω-ολοταχώς-για-ψηφοδέλτια-εάν-γ-745650

Ποιοι υποψήφιοι «κλείδωσαν», ποια ονόματα ακούγονται στη Μαγνησία

Aνεβάζουν το επίπεδο του εκλογικού συναγερμού τα επιτελεία όλων των κομμάτων στη Μαγνησία εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσει εάν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι σε πρόωρες εκλογές.

Τα ψηφοδέλτια ήδη «μοντάρονται» ενώ ονόματα γράφονται και σβήνονται με το στόχο όλων των κομμάτων, να παρουσιάσουν συνδυασμούς που θα προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.

Το ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας θα έχει 8 υποψηφίους μετά την αλλαγή των εδρών με το Νομό να είναι πλέον εξαεδρικός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2012 , η Ν.Δ. έχει μία έδρα -είχε εκλεγεί ο αείμνηστος πρώην Υπουργός Θανάσης Νάκος- ενώ μετά το θάνατό του την έδρα πήρε η κ. Ζέττα Μακρή, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης μία έδρα με εκλεγμένο βουλευτή τον Αλέξανδρο Μεΐκόπουλο, οι ΑΝΕΛ έχουν επίσης μία έδρα με εκλεγμένη βουλευτή την κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η ΔΗΜΑΡ επίσης είχε κερδίσει μία έδρα με εκλεγμένο βουλευτή τον κ. Πάρι Μουτσινά, που αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε και η Χρυσή Αυγή που επίσης εξέλεξε ένα βουλευτή, τον κ. Παναγιώτη Ηλιόπουλο, που είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

Ποιοι «κλείδωσαν», τα ονόματα που ακούγονται

Η επιλογή των υποψηφίων όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί την κεντρική προτεραιότητα για κάθε κόμμα.

Στη Ν.Δ. σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών θα είναι σίγουρα η βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή (κατέχει την έδρα μετά τη μεγάλη απώλεια του Θανάση Νάκου), ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής το Μάιο του 2012 Χρήστος Μπουκώρος και η Ελενα Αντωνοπούλου.

Εάν το επιθυμούν θα είναι επίσης υποψήφιοι οι Αργύρης Μποντός, Μαρία Καπάνη και Παύλος Μαρκάκης. Επίσης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Καλτσογιάννη ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εάν του ζητηθεί από το κόμμα -όπως δήλωσε-θα αποδεχτεί την κάθοδό του στο ψηφοδέλτιο ο δικηγόρος Κώστας Παπαδόπουλος, που είχε στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι μαζί με τον εκλεγμένο βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεΐκόπουλο μεταξύ αυτών που κληθεί να επιλέξει η Κουμουνδούρου είναι τα ονόματα των κ.κ. κ.κ. Νίκου Χαυτούρα, Μαργαρίτη Πατσιαντά, Ναταλίας Δοδότσιου, Γιάννη Αντωνιάδη, Μαρίνας Χορδάκη, Δανάης Τζήκα, Δήμητρας Μανώλη ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει επίσης και ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Βλάχος που προέρχεται από την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη με την οποία ήταν υποψήφιος το 2012. «Θέση» εξάλλου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου, ενδεχομένως να ανοίξει και για τον ανεξάρτητο βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά που σε προσωπικό επίπεδο κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Μέχρι την Κυριακή πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στην νομαρχιακή επιτροπή θα πρέπει να έχουν υποβληθεί αυτοπροτάσεις όσων ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πάντως προχθές έμπειρος κομματικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι η Ν.Ε. του κόμματος στο Βόλο θα καταθέσει υπόψη της Κουμουνδούρου την πρότασή της, το θέμα ωστόσο της επιλογής των υποψηφίων βουλευτών και οι υποψηφιότητες θα «κλειδώσουν», από τη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει τις οριστικές επιλογές.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ -μπροστά στο ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου- τα πράγματα μπερδεύονται σημαντικά. Από τους υποψηφίους βουλευτές του 2012, οι περισσότεροι εκτιμάται ότι υπό προϋποθέσεις, θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο μεταξύ άλλων, οι Κατερίνα Γαργάλα, Γιάννης Αναστασίου, βολιδοσκοπείται η πρώην αντιδήμαρχος Βόλου Νατάσσα Οικονόμου και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μακρόπουλος ενώ δεν αποκλείεται προκειμένου να «κλείσει» το ψηφοδέλτιο με εντολή Βενιζέλου να επιστρατευθούν και στελέχη τοπικά που βρίσκονται σε διάφορες δημόσιες θέσεις οργανισμών.

Ερωτηματικό παραμένει ακόμη… τι μέλλει γενέσθαι με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου που φαίνεται ότι «κυοφορείται» και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες μέρες. Στη Μαγνησία μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διεργασίες και ζυμώσεις αλλά ούτε και διερεύνηση στελεχών που ενδεχομένως να ήταν ανοιχτά σε μία σύμπραξη και κάθοδο με το νέο πολιτικό φορέα, εάν και στην περιοχή, εκτιμάται ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί σημαντικά πολιτικά ερείσματα.

Στους ΑΝΕΛ επίσης παρατηρείται κινητικότητα και ζυμώσεις καθώς η βουλευτική έδρα που κέρδισε στη Μαγνησία η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αποτελεί μεν μία «βάση» όμως οι πιέσεις που δέχεται το κόμμα του Πάνου Καμμένου και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δύναμή του να συρρικνώνεται, δεν βοηθούν ώστε να γίνουν προς το παρών ασφαλείς προβλέψεις για το ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο, μετά και τις αποχωρήσεις στελεχών από τους ΑΝΕΛ της Μαγνησίας μετά το 2012 που είχαν κατεβεί στις προηγούμενες εκλογές.

Στο στρατόπεδο του ΚΚΕ που ακολουθεί πάντα συγκεκριμένες διαδικασίες βάσει των αποφάσεων των οργανώσεών του σε συνεργασία με τον Περισσό, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και τοπικά στελέχη εκφράζουν βάσιμα την εκτίμησή τους για την εκλογή βουλευτή καθώς όπως είναι γνωστό το 2012 ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Απόστολος Νάνος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Στη ΔΗΜΑΡ τα πράγματα είναι ανοιχτά και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την τρίτη ψηφοφορία και εάν και εφόσον ισχύσει το σενάριο που θέλει τη ΔΗΜΑΡ να συνεργάζεται με το ΣΥΡΙΖΑ, όπερ σημαίνει ότι θα ζητήσει «εκπρόσωπό» της στο τοπικό ψηφοδέλτιο.

Διεργασίες τέλος γίνονται και στο ΠΟΤΑΜΙ σε επίπεδο Μαγνησίας αλλά και σε άλλους μικρότερους σχηματισμούς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου