ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» το ανοιχτό κέντρο εμπορίου του Βόλου

στον-αέρα-το-ανοιχτό-κέντρο-εμπορίο-739100

Αρνητική πρωτιά κινδυνεύει να εγγράψει ο Βόλος, καθώς βρίσκεται στον «αέρα» το πλάνο δημιουργίας ανοιχτού κέντρου εμπορίου, το οποίο έχουν υιοθετήσει πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα. Ανησυχία και έντονος προβληματισμός εκδηλώνονται από το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας για το οpen mall, με το πρόγραμμα να κινδυνεύει να χαθεί, λόγω της μικρής, μέχρι στιγμής, συμμετοχής των εμπόρων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολου Οντόπουλου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, από τις 120 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις στην περιοχή όπου προτείνεται να υλοποιηθεί το open mall, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι 65.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της προσπάθειας και τις αλλεπάλληλες ενημερωτικές δράσεις που προηγήθηκαν, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ ξεκίνησαν και πάλι την ενημέρωση κυριολεκτικά πόρτα – πόρτα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του 70% των επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε 84 εμπορικά καταστήματα, συν 10 επιπλέον, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του προγράμματος στον Βόλο.

Το τμήμα της αγοράς όπου προτείνονταν αρχικά παρεμβάσεις, τόσο στις προσόψεις των καταστημάτων, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, περιελάμβανε τις εμπορικές οδούς από Παύλου Μελά έως Ξενοφώντος και από Δημητριάδος μέχρι Γαλλίας.

Στην πορεία, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε σε όλο το εύρος της περιοχής παρέμβασης η απαιτούμενη, βάσει προγράμματος, πυκνότητα των καταστημάτων και γι’ αυτό τον λόγο προέκυψαν αλλαγές στην πρόταση που διαμορφώθηκε. Οπως εξηγεί ο κ. Οντόπουλος, το πεδίο παρέμβασης οριοθετείται από τις οδούς Ιωλκού, Δημητριάδος, Ξενοφώντος, Αλεξάνδρας με άνοδο προς την Κοραή, τη Γαλλίας και κατεύθυνση και πάλι προς την Ιωλκού. Η διαφορά με την προηγούμενη πρόταση είναι ότι μένει εκτός η περιοχή από Κοραή ώς Ξενοφώντος και από Αλεξάνδρας μέχρι Γαλλίας.

Προσπάθειες αναβάθμισης

«Συλλέξαμε αιτήσεις από τους καταστηματάρχες της περιοχής και είχαμε εξασφαλίσει αρχικά έναν αριθμό οριακό μεν, αλλά όμως μας επέτρεπε να υποβάλουμε την αίτηση για να ξεκινήσουν τον φάκελο, προκειμένου να τον υποβάλουμε στο πρόγραμμα» επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Στη δεύτερη φάση, ωστόσο, «όταν αρχίσαμε να εμβαθύνουμε, μαζί με τον Δήμο Βόλου στα στοιχεία που είχαμε και για την περιοχή, αλλά και τις επιχειρήσεις και για να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, έπρεπε να μεταβληθεί η περιοχή παρέμβασης. Επρεπε να μείνουν εκτός κάποιοι δρόμοι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει γενικότερα ο αριθμός των επιχειρήσεων», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος των εμπόρων επανέλαβε ότι πολλά οφέλη θα προκύψουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα αναβαθμίσει εν πρώτοις μεγάλο τμήμα της εμπορικής ζώνης και παράλληλα θα γίνουν εξωτερικές παρεμβάσεις, «χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από τους επιχειρηματίες» υπογραμμίζει.

Κλείνοντας, εκφράζει την έκδηλη ανησυχία του για το μέλλον της συγκεκριμένης προσπάθειας. «Αγωνιώ γιατί η συγκεκριμένη περιοχή είναι υποβαθμισμένη, φθίνει μέρα με τη μέρα και αν δεν αρπάξουν καταστηματάρχες αυτή την ευκαιρία, δεν πρόκειται να υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα στο μέλλον», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου