ΤΟΠΙΚΑ

«Αξεπέραστο αδιέξοδο για τις οικογένειες που τα παιδιά τους μένουν εκτός δομών»

αξεπέραστο-αδιέξοδο-για-τις-οικογέν-738968

Τονίζει σε ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου

«Για ακόμη μια χρονιά εκατοντάδες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το αξεπέραστο αδιέξοδο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν στα μικρά παιδιά τους βρεφονηπιακό σταθμό ή τη συμμετοχή τους σε κάποιο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ)», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου.

Όπως αναφέρει, «πολλές οικογένειες, που δεν επιλέχθηκαν ως δικαιούχοι voucher ή δεν έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν έχουν, για να εντάξουντα παιδιά τους είτε στον Δήμο Βόλου είτε στον ιδιωτικό τομέα, που διαρκώς διευρύνεται, και στην περιοχή μας, «αρμέγοντας» τις επιδοτήσεις».

Παραθέτοντας στοιχεία, στην ανακοίνωση προσθέτει τα εξής:

«Από τις περίπου 6.000 οικογένειες που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, απορρίφθηκαν ως μη δικαιούχοι 2.500. Επίσης, πολλές είναι οι οικογένειες(εκτιμάται πάνω από 50%) που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, ενώ είχαν αυξημένα μόρια για τη συμμετοχή των παιδιών σε ΚΔΑΠ από τις περικοπές της κυβέρνησης. Παράλληλα οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου ανέρχονται σε περίπου 650, εκ των οποίων οι 90 για βρέφη.

Προκύπτουν τα εξής: 50% των δικαιούχων με voucher δεν έχει πρόσβαση στις δομές του δήμου, αναζητώντας, αν βρουν, κάποια ιδιωτική δομή, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται στην αναζήτηση παιδικών σταθμών και κυρίως βρεφικών τμημάτων.

Στον Δήμο Βόλου, οι πραγματικές ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι μεγάλες. Με βάση τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου, οι γεννήσεις παιδιών το 2017 ήταν 882, το 2018: 890 και το 2019: 744. Πρόκειται για ένα σύνολο 2.500 παιδιών που έχουν ανάγκη βρεφονηπιακής φροντίδας. Έτσι, εκατοντάδες οικογένειες χωρίς ΕΣΠΑ, ακόμη και με πληρωμήσε ιδιωτικούς σταθμούς, λόγω έλλειψης δομών, απορρίπτονται οι αιτήσεις τους (το 2018 από τις δομές του δήμου Βόλου απορρίφθηκαν 490 νήπια και 160 βρέφη), φέρνοντας σε απόγνωση τους γονείς.

Περίπου 90 οικογένειες (στοιχεία 2019), νέων ζευγαριών, αναγκάστηκαν να πληρώσουν τροφεία στον Δήμο Βόλου, που τα τελευταία χρόνια παραμένουν στα ίδια επίπεδα παρά το οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχτεί οι λαϊκές οικογένειες από την μακρόχρονη καπιταλιστική οικονομική κρίση, την ανεργία και τους μισθούς πείνας, καθώς επίσης και από τη νέα επερχόμενη κρίση που θα αντιμετωπίσουν, που επιτάχυνε η εκδήλωσή της πανδημίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου