ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός πριν το κουδούνι

προβληματισμός-πριν-το-κουδούνι-741813

Μόλις χθες ανακοινώθηκε η επιχορήγηση για τις μάσκες – «Αγκάθι» οι αποστάσεις, λόγω των πολυπληθών τμημάτων στον Δήμο Βόλου

Με την αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων να έχει αρχίσει, όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά ως προς την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων να υποδεχθούν τους μαθητές και ειδικά φέτος με όρους υγιεινής και ασφάλειας εξαιτίας της πανδημίας του COVID – 19. Οι προσλήψεις αναπληρωτών για τα λειτουργικά κενά δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής που διορίστηκαν δεν έχουν τοποθετηθεί, καθώς δεν έχουν συγκροτηθεί τα νέα υπηρεσιακά συμβούλια, η πρόσληψη καθαριστριών βρίσκεται σε εξέλιξη και μόλις χθες ανακοινώθηκε η κατανομή των χρηματικών ποσών ανά Δήμο για την προμήθεια προστατευτικών μασκών για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Υπάρχουν αβεβαιότητα και προβληματισμός ως προς την έναρξη του νέου σχολικού έτους» παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλης Μούσιος, με αφορμή τα ανοιχτά μέτωπα, που θα πρέπει να κλείσουν έως τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε κι αν δεν αλλάξει κάτι θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έχουν γίνει διορισμοί 42 εκπαιδευτικών (36 στη χερσαία και 6 στη νησιωτική περιοχή) ειδικής αγωγής, ωστόσο υπάρχουν επτά ακόμη λειτουργικά κενά στα τμήματα ένταξης. Παράλληλα έως και το απόγευμα χθες εκκρεμούσαν οι προσλήψεις αναπληρωτών για τα κενά στη γενική αγωγή,12 δασκάλων, 17 νηπιαγωγών, 11 θεατρικής αγωγής και καλλιτεχνικών, 2 φυσικής αγωγής, 10 πληροφορικής και 2 αγγλικών.

Τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στις σχολικές μονάδες της νησιωτικής Μαγνησίας και ιδίως στη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Το ζήτημα των κενών δεν είναι το μοναδικό που απασχολεί φέτος τα σχολεία. Ακόμη και η ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους δεν έχει «κλειδώσει», κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί περιμένουν την 1η Σεπτεμβρίου που θα κληθούν να ανοίξουν τα σχολεία να υπάρχουν και καθαρίστριες για την καθαριότητα και υγιεινή των χώρων. «Χρειαζόμαστε μόνιμες προσλήψεις καθαριστριών. Αυτό που λέμε επί σειρά ετών είναι να υπάρχει τουλάχιστον μία μόνιμη καθαρίστρια σε κάθε σχολική μονάδα για τη διασφάλιση της καθαριότητας από το πρωί, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και στο σχόλασμα», σημείωσε ο κ. Μούσιος.

122.000 για μάσκες στη Μαγνησία

Επίσης από την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία θα πρέπει να βρίσκονται μάσκες και αντισηπτικά τα οποία θα πρέπει να προμηθεύσουν οι δήμοι στις κατά τόπους σχολικές μονάδες. Μόλις χθες ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την έκτακτη επιχορήγηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος με ποσό 6.195.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» για την προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στη Μαγνησία το ποσό που αντιστοιχεί για 26.857 μαθητές είναι 122.000 ευρώ το οποίο κατανέμεται ως εξής: Στον Δήμο Βόλου για 20.298 μαθητές ποσό 90.000 ευρώ, στον Δήμο Αλμυρού για 2.383 μαθητές ποσό 11.000 ευρώ, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου για 1.120 μαθητές ποσό 5.000 ευρώ, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου για 768 μαθητές ποσό 4.000 ευρώ, στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου για 480 μαθητές ποσό 3.000 ευρώ, στη Σκιάθο για 934 μαθητές ποσό 5.000 ευρώ, στη Σκόπελο για 649 μαθητές ποσό 3.000 ευρώ και στην Αλόννησο για 225 μαθητές ποσό 1.000 ευρώ.

Οι Δήμοι θα πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα τις διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου εγκαίρως να προμηθεύσουν τα σχολεία με τον απαραίτητο αριθμό μασκών, σε πρώτη φάση θα πρέπει να δοθούν από δύο μάσκες για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό και σε δεύτερη φάση να τους χορηγηθεί και τρίτη.

Μαζί με τις μάσκες τα σχολεία αναμένουν επίσης αντισηπτικά, σαπούνια, αντιβακτηριακά μαντιλάκια.

«Αγκάθι» οι αποστάσεις

Προβληματισμός επικρατεί και για την τήρηση των αποστάσεων, λόγω της ταυτόχρονης έναρξης των μαθημάτων για όλους τους μαθητές.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα ειδικά στον Δήμο Βόλου κυμαίνεται από 20 έως 25 μαθητές, κάτι που συνεπάγεται συνωστισμόμέσα στις τάξεις. «Σε πολυπληθή τμήματα μέσα στον Βόλο δεν θα μπορέσει να τηρηθεί η απόσταση.

Πάγιο αίτημά μας είναι το όριο των 15 μαθητών ανά τμήμα κάτι βεβαίως που προϋποθέτει τόσο κτιριακές υποδομές που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει με το κτιριολογικό να είναι άλυτο εδώ και χρόνια όσο και προσλήψεις του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού», ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Με τις μεζούρες για τον διαχωρισμό των προαυλίων

Με την επιστροφή τους στα σχολεία οι σύλλογοι διδασκόντων θα κληθούν να συνεδριάσουν και για έναν επιπλέον λόγο, να βγάλουν πρόγραμμα διαφορετικών διαλειμμάτων, να μοιράσουν τα προαύλια και να κατανείμουν τους χώρους ανά τμήμα μαθητών όπου θα προαυλίζονται αλλά και για να ορίσουν αίθουσες απομόνωσης.

«Προβληματισμός υπάρχει και για τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος ειδικά στα νήπια και στους μαθητές στα ειδικά σχολεία», πρόσθεσε τέλος ο κ. Μούσιος.

Προβληματισμός και στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Χαράλαμπο Σταχτέα ήδη από προχθές γίνονται ορκωμοσίες των νέων εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (συνολικά 34) οι οποίοι θα καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των κενών που υπάρχουν.

Ωστόσο η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας περιμένει και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών στη γενική παιδεία, που τα κενά υπολογίζονται σε περίπου 100 με τα περισσότερα να εντοπίζονται στις ειδικότητες των μαθηματικών, φιλολόγων και φυσικών. «Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών είναι επίσης η συγκρότηση των νέων υπηρεσιακών συμβουλίων για τα οποία αναμένουμε ακόμη τις αποφάσεις για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Βεβαίως φροντίζουμε να κάνουμε προεργασία», ανέφερε ο κ. Σταχτέας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας για την άμεση κάλυψη των κενών στη νησιωτική Μαγνησία. «Οι αναπληρωτές που θα κληθούν να υπηρετήσουν στα νησιά θα πρέπει να κάνουν το προγραμματισμό τους», σημείωσε ο κ. Σταχτέας.

Μετέφερε επίσης τον προβληματισμό και την αναστάτωση που υπάρχει στην εκπαιδευτική κοινότητα για το κατά πόσο θα λειτουργήσει η χρήση της μάσκας αλλά και για την οργάνωση των διαφορετικών διαλειμμάτων ανά τμήμα.

«Περιμένουμε από τους Δήμους να μας στείλουν μάσκες και αντισηπτικά και να ζητήσουμε από τους αρμόδιους να μεριμνήσουν για αντίστοιχα μέσα και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης που επίσης υπηρετεί ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων που καθημερινά συναναστρέφεται με εκπαιδευτικούς», σημείωσε ο κ. Σταχτέας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου