ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα 450.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία στο Βόλο από το Υπουργείο Εργασίας

πρόστιμα-450-000-ευρώ-για-αδήλωτη-εργασία-στ-73852

Πρόστιμα που ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 450.000 ευρώ έχουν «πέσει» στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή για αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με το σύστημα «Άρτεμις» του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για ελέγχους που έγιναν το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου του 2013 μέχρι και τέλος Ιουλίου του 2014.

Σε επίπεδο Μαγνησίας σημαντικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά το «σαφάρι» για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων εργαζομένων και την πάταξη της μαύρης εργασίας. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, ενώ τα στοιχεία που καταχωρούνται ανά μήνα στο σύστημα «Αρτεμις» του Υπουργείου Εργασίας καταδεικνύουν ότι στην περιοχή «ανθεί» η μαύρη εργασία, ειδικά στους τομείς παροχής υπηρεσιών.

Οι επιχειρήσεις που ελέγχονται και διαπιστώνεται ότι έχουν αδήλωτους εργαζόμενους βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για απασχόληση μη δηλωμένου μισθωτού, εάν είναι άνω των 25 χρόνων και με πρόστιμο της τάξεως των 9.200 ευρώ για μη δηλωμένους εργαζόμενους κάτω των 25 χρόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Άρτεμις» στη Μαγνησία, από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2013 ελέγχθηκαν 254 επιχειρήσεις με 2.063 εργαζόμενους εργατικό δυναμικό συνολικά. Καταγράφηκαν 48 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα περίπου 450.000 ευρώ. Στους εργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 46,47%, ενώ οι γυναίκες 53,3%. Το μερίδιο των αδήλωτων ανδρών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανδρών εργαζομένων αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,68%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων γυναικών εργαζομένων, καταλαμβάνει ποσοστό 2,79%.

Το ποσοστό εξάλλου των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 2,22%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 6,28%. Οι αδήλωτοι ημεδαποί εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε ποσοστό 70,96%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 29,04%.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας για το ίδιο διάστημα έγιναν 1.357 έλεγχοι και καταγράφηκαν 173 εργαζόμενοι αδήλωτοι, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.759.668. Από τους αδήλωτους εργαζόμενους 113 ήταν γυναίκες και 60 άνδρες, ενώ επίσης οι 138 ήταν ημεδαποί και οι 35 αλλοδαποί.

Το μπαράζ των ελέγχων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, τόσο κατά τη διάρκεια του 24ωρου αλλά και στις αργίες, με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να τονίζουν ότι: «πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους και ιδιαίτερα στους εργοδότες, που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις δεν συμμορφώθηκαν, ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι αποφασισμένες να τηρήσουν τη νομοθεσία γι’ αυτό και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά και αδιάλειπτα στο πλαίσιο της νέας αυστηρής αντιμετώπισης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας», σε μία προσπάθεια αφενός να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία και αφετέρου να υπάρχουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου