ΤΟΠΙΚΑ

Στο υπουργείο Εργασίας η ΒΙΣ

στο-υπουργείο-εργασίας-η-βισ-474371

Αύριο η τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας που είχε ζητήσει το ΕΚΒ για τη ΒΙΣ με αφορμή τη μονομερή κατάργηση του επιδόματος γάμου. Το ΕΚΒ θα επιχειρήσει να θέσει προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες της ΒΙΣ. Η επιμονή της εταιρείας να καταργήσει το επίδομα γάμου παρά τις συνεχιζόμενες για δυόμιση περίπου μήνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Χθες το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η τριμερή θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εργασίας Μ. Κεγκέρογλου στην οποία θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία του ΕΚΒ και του σωματείου εργαζομένων και φυσικά έχει κληθεί η εταιρεία για να ανοίξει τα χαρτιά της.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση με την οποία εκθέτει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ζητά να ληφθούν μέτρα και να γίνει παρέμβαση προκειμένου να σταματήσουν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Εδώ και ένα δίμηνο, η διεύθυνση της χαρτοβιομηχανίας ΒΙΣ που εδρεύει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους μονομερώς και αυθαιρέτως και παρά τις περί αντιθέτου νομικές αποφάσεις την περικοπή του επιδόματος γάμου 10%» σημειώνεται στην επιστολή προς το Υπουργείο. Από τότε και μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχιζόμενες καθολικές αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων -3ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας- η εταιρεία συνεχίζει την άκαμπτη στάση της, αρνούμενη να καταβάλλει το επίδομα γάμου.

Παράλληλα η εταιρεία προβαίνει και σε μία σειρά άλλων ενεργειών όπως στην με καθυστέρηση καταβολή των μηνιαίων αποδοχών τους, την πληρωμή του προσωπικού με έναντι και την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας και αδειών άνευ αποδοχών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των αυθαίρετων πράξεων- σύμφωνα με το ΕΚΒ- είναι να έχει διαταραχθεί ήδη σοβαρότατα το εργασιακό κλίμα στο εργοστάσιο, να απειλείται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοτικής πλευράς και να ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόσκλησης περαιτέρω αρνητικών καταστάσεων.

Επειδή η περικοπή του επιδόματος γάμου 10% δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο όπως και οι άλλες πράξεις της εταιρεία.

Στην αυριανή τριμερή η εργοδοτική πλευρά θα κληθεί να δώσει ενώπιον όλων εξηγήσεις ενώ είναι σημαντικό να καταγραφεί η θέση του Υπουργείου Εργασίας καθώς η ΒΙΣ είναι η πρώτη εταιρεία που προχώρησε σε μονομερή κατάργηση του επιδόματος γάμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου