ΤΟΠΙΚΑ

Ανεπανάληπτη προσωπικότητα ο Μακαριστός Χριστόδουλος

ανεπανάληπτη-προσωπικότητα-ο-μακαρι-474456

Η παρουσίαση του βιβλίου του Αναπληρωτού Καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα «Χριστόδουλος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Πνευματικός Ηγέτης», άνοιξε χθες το διήμερο αφιέρωμα της τοπικής Εκκλησίας στη μνήμη του Μακαριστού, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την εκδημία του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, με τους ομιλητές να σκιαγραφούν σε ενεστώτα χρόνο την «ανεπανάληπτη πνευματική προσωπικότητα» του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο κ. Μιχαήλ Tρίτος, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ και ο συγγραφέας. Συντόνισε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα η οποία είναι ανεπανάληπτη. Δε νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί άνθρωπος που να είναι ηγέτης, πνευματικός, πατέρας πάνω απ’ όλα. Εκείνος μας δίδαξε ότι πρέπει να έχουμε φρόνημα Εκκλησιαστικό, ότι πρέπει να είμαστε οι ιερείς, οι ηγέτες του λαού, και ότι πρέπει να σηκώνουνε το βάρος και το φορτίο των ατελειών του ανθρώπου».

Ο κ. Τρίτος επικεντρώθηκε, αντίστοιχα, στην ενασχόληση του Μακαριστού με τα εθνικά μας θέματα, επισημαίνοντας ότι «ήταν καταπέλτης, κι εξέφραζε την παράδοση, όχι ως αντικείμενο μουσειακής ή λαογραφικής χρήσεως, αλλά ως την ίδια την αυτοσυνειδησία του γένους».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, υπήρξε στενός συνεργάτης του Μακαριστού, ως διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του και υπογράμμισε ότι υπήρξε «ηθικό χρέος» για τον ίδιο η συγγραφή του συγκεκριμένου πονήματος. Το εγχείρημα «είναι δύσκολο όταν έχεις ένα πάρα πολύ μεγάλο αρχειακό υλικό, εξήγησε ο ίδιος, αλλά προσπαθούμε να δώσουμε τα βασικότερα σημεία των πνευματικόν θεμάτων και της πνευματικής προσωπικότητας, γιατί ο Χριστόδουλος ήταν πνευματικός ηγέτης». Παράλληλα ο κ. Μπαλατσούκας αποκάλυψε ότι ο Μακαριστός προπορεύονταν της εποχής του, ενώ είχε διαβλέψει την μετέπειτα κρίση, κάνοντας λόγο για «κοσμογονικές αλλαγές».

Μνημόσυνο

και εθελοντική αιμοδοσία

Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Παράλληλα από τις 9 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι, στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, θα διεξαχθεί εθελοντική αιμοδοσία, στην μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Την Αιμοδοσία διοργανώνουν ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Μαγνησίας «Αλληλεγγύη», ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βόλου και ο Σύλλογος Γονέων και ατόμων με μεσογειακή αναιμία.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου