ΤΟΠΙΚΑ

Με άδεια χέρια… και χωρίς επίδομα μένουν άνεργοι για «ψύλλου πήδημα»

με-άδεια-χέρια-και-χωρίς-επίδομα-μέν-73844

Μέχρι και 50 άτομα κάθε μήνα διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ στο Βόλο, λόγω των νέων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί και έχουν αυστηροποιήσει το σύστημα καταγραφής ανέργων.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιδότηση πλέον έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα με το παραμικρό ο κάθε επιδοτούμενος να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός, ενώ όσοι ασχολούνται με τα εποχικά και τα τουριστικά επαγγέλματα «ψάχνονται» πλέον, καθώς όσοι επιδοτήθηκαν πέρυσι, κινδυνεύουν να χάσουν τη φετινή επιδότηση.

Ο ΟΑΕΔ από τις αρχές του 2013 έχει αλλάξει τη διαδικασία και δεν αρκείται μόνο στον αριθμό των ενσήμων για να πιστοποιήσει ένα δικαιούχο επιδότησης ανεργίας. Έτσι ελέγχει πίσω στο χρόνο για μια 4ετία. Όταν εντοπίζει ότι ο άνεργος έχει εισπράξει περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντιστοιχούν σε 18 μηνιαία επιδόματα) μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τότε σταματάει να χορηγεί την επιδότηση.

Αυτό όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι σε όσους ο ΟΑΕΔ εντοπίσει ότι έχουν συμπληρώσει τις 450 ημέρες ανεργίας, δίνεται αμέσως εντολή και σταματάει η επιδότηση. Οι εποχικοί υπάλληλοι, κυρίως, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είναι τα μεγαλύτερα «θύματα», καθώς στην πλειοψηφία τους απασχολούνται για έξι μήνες το χρόνο, και επιδοτούνται για τους υπόλοιπους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται διάφορα σενάρια για νέα συρρίκνωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, όπως να λαμβάνονται υπόψη, όχι μόνο τα εισοδήματα που απέκτησε ο ενδιαφερόμενος κατά το εκάστοτε προηγούμενο έτος, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει, δηλαδή τα ακίνητα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα δίκυκλα, που έχει στην κατοχή του. Επίσης υπάρχει πρόταση να λαμβάνονται υπόψη και οι αποταμιεύσεις και οι πάσης φύσεως επενδύσεις των χρημάτων του, δηλαδή οι καταθέσεις του στις τράπεζες, τα ομόλογα, οι μετοχές, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τυχόν άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και παράγωγα, στα οποία έχει τοποθετήσει τα χρήματά του.

Για τον προσδιορισμό, τέλος, της πραγματικής οικονομικής κατάστασης κάθε φορολογουμένου μάλιστα, θα χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο», δηλαδή η βάση δεδομένων που δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών, καταχωρίζοντας πληροφορίες για όλα τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου