ΤΟΠΙΚΑ

Νέα απάτη με e-mails

νέα-απάτη-με-e-mails-735531

Καταγγελίες πολιτών δέχθηκε η Ενωση Καταναλωτών Βόλου

Νέα απάτη με e-mails έχει κάνει την εμφάνισή της το τελευταίο διάστημα, μέσω της οποίας επιτήδειοι δράστες προσπαθούν να αλιεύσουν προσωπικά δεδομένα με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν για οικονομικές συναλλαγές.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών Βόλου, το τελευταίο διάστημα έγιναν στην Ενωση καταγγελίες από Βολιώτες που αφορούσαν τη νέα αυτή απάτη.

Ειδικότερα όπως περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αλέκος Κουτσελίνης, τα περιστατικά ήταν μεμονωμένα και οι πολίτες απλά έλαβαν ύποπτα e-mails, τα οποία θυμίζουν τη νέα απάτη που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση για τη νέα απάτη.

Συγκεκριμένα, ενημερώνει τους πολίτες ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διακινείται μέσω Διαδικτύου απατηλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο οποίο αναγράφεται -ψευδώς- ότι αποστέλλεται από οργανισμό υπηρεσιών πληρωμής.

Τα μηνύματα αυτά ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (αριθµό πιστωτικής κάρτας, ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου, κωδικό ασφάλειας κτλ).

Εφόσον ανταποκριθούν, οι κωδικοί και τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων/παράνομων οικονομικών συναλλαγών.

Τέλος, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Ετσι οι χρήστες του Διαδικτύου που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, αφού οι τραπεζικοί οργανισμοί και οι οργανισμοί υπηρεσιών πληρωμής δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση τέτοιου είδους ευαίσθητων οικονομικών στοιχείων, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου