ΤΟΠΙΚΑ

Με βόθρους εν έτει 2020!

με-βόθρους-εν-έτει-2020-734501

Το δίκτυο αποχέτευσης καλύπτει μόνο ένα μέρος της συνοικίας – Για το υπόλοιπο περιμένουν την εφαρμογή του ΓΠΣ

Με βόθρους εν έτει 2020(!) εξυπηρετούνται κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής στον Δήμο Βόλου. Το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ σταματά στο ύψος της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και ποσοστό νοικοκυριών, περίπου το 15% του οικισμού, παραμένει επί σειρά ετών εκτός. Δεν είναι όμως η μοναδική συνοικία που δεν διαθέτει βασικά δίκτυα υποδομής. Στο Φυτόκο παραμένει άλυτο επί σειρά ετών πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής.

Δεκάδες νοικοκυριά στην οδό Γηροκομείου στην Αγία Παρασκευή περιμένουν χρόνια να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ. Καταθέτουν επανειλημμένως αιτήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία τύχη. «Τα σπίτια μας εξυπηρετούνται από βόθρους τους οποίους αναγκαζόμαστε να αδειάζουμε κάθε δύο μήνες. Στο υπόλοιπο όμως του οικισμού υπάρχει κανονικό δίκτυο. Δηλαδή δεν μπορεί να επεκταθεί;», αναφέρει μόνιμος κάτοικος της περιοχής ο οποίος από το 1996 περιμένει τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην αποχέτευση. Οι κάτοικοι του ίδιου δρόμου δεν έχουν δυνατότητα σύνδεσης ούτε στο δίκτυο του φυσικού αερίου όταν άλλοι γείτονές τους εδώ και χρόνια διαθέτουν φυσικό αέριο. «Εχουμε κάνει αίτηση για 100 συνδέσεις μέχρι σήμερα όμως το δίκτυο σταματά στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής» αναφέρει κάτοικος της συνοικίας.

Πρόκειται για βασικά έργα υποδομών που όμως φαίνεται να συνδέονται με την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ Δημήτρη Κουτσιφέλη, ο οποίος επισήμανε ότι εκτός δικτύου αποχέτευσης είναι το 15% της συνοικίας. Όπως εξήγησε, η ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή δικτύων στο συγκεκριμένο τμήμα του οικισμού αν δεν εφαρμοστεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός που όμως είναι σε εκκρεμότητα για παραπάνω από μία δεκαετία. «Στο συγκεκριμένο τμήμα της συνοικίας υπάρχουν αδιάνοικτοι δρόμοι. Δίκτυα δεν μπορούν να κατασκευαστούν σε μη υφιστάμενη οδοποιία. Οι δρόμοι αποτελούν άξονα αναφοράς για τα δίκτυα. Κι επιπλέον υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα: να σχεδιαστεί ένα δίκτυο το οποίο αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σε επίπεδο ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα περνά για παράδειγμα μέσα από σπίτι;», εξήγησε ο ίδιος.

Ούτε σταγόνα νερού για 30 οικογένειες

Σε άλλη συνοικία του Δήμου Βόλου, στο Φυτόκο, περίπου 30 οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό επί σειρά ετών.

Για το πρόβλημα απευθύνουν επιστολή προς τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, την οποία υπογράφει ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτόκου Ν. Ιωνίας.

Όπως περιγράφουν κάτοικοι, «εδώ και χρόνια μας απασχολεί το πρόβλημα της ύδρευσης της περιοχής το οποίο παραμένει άλυτο». Στο κάτω Κλίμα Φυτόκου οι οικιστές έχουν νερό και εξυπηρετούν κανονικά τις ανάγκες τους, ενώ όσοι βρίσκονται πιο ψηλά αντιμετωπίζουν προβλήματα και πολλές φορές δεν έχουν ούτε σταγόνα.

«Κάναμε συσκέψεις, κάναμε συμβούλια για να βρούμε λύση στο πρόβλημα» λένε κάτοικοι. Η μοναδική λύση που προκρίθηκε είναι η κατασκευή υδατοδεξαμενής για τη χωροθέτηση της οποίας μάλιστα κάτοικος διαθέτει προς παραχώρηση το οικόπεδό του.

«Το έργο κατά τους πρόχειρους υπολογισμούς μας δεν αποτελεί μεγάλη δαπάνη για έναν δήμο όπως του Βόλου. Απευθυνόμαστε σε εσάς κ. Αχιλλέα Μπέο γιατί μόνο εσείς μπορείτε με τον δυναμισμό και την αξιοσύνη που έχετε να πάρετε μία δίκαιη απόφαση και να λύσετε το πρόβλημα του νερού για 30 οικογένειες η ζωή των οποίων θα καλυτερεύσει», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους προς τον δήμαρχο Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου