ΤΟΠΙΚΑ

Αδειασαν τα ΚΔΑΠ στον Βόλο ~ Προγράμματα για 415 παιδιά, έναντι 755 πέρυσι

αδειασαν-τα-κδαπ-στον-βόλο-προγράμματ-733420

492 απορροφήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου

Μισοάδειες οι αίθουσες των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με την έναρξη των προγραμμάτων, μετά το «ψαλίδι» που έπεσε στα voucher, που διεκδικούσαν γονείς μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο αποκλεισμός εκατοντάδων γονέων από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μολονότι πληρούσαν τα κριτήρια για να πάρουν vousher για τα ΚΔΑΠ αποτυπώνεται πλέον και σε ακέραιους αριθμούς. Από τα 698 παιδιά που παρακολουθούσαν πέρυσι προγράμματα στα οκτώ ΚΔΑΠ του Δήμου Βόλου κάνοντας χρήση των voucher, φέτος έχουν εγγραφτεί μόλις 415.

Συνολικά φέτος στα ΚΔΑΠ έχουν εγγραφτεί 415 παιδιά έναντι 755 πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι στο ΚΔΑΠ Πορταριάς δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής και δεν αποκλείεται η αναστολή λειτουργίας της δομής πουούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια απασχολούσε μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Αισθητή είναι η μείωση των μαθητών στο ΚΔΑΠ Νεάπολης και κυρίως στην πρώτη βάρδια στην οποία έως και πέρυσι παρακολουθούσαν τμήματα 89 παιδιά και φέτος μόλις 9!

Αντίστοιχη και η εικόνα στο ΚΔΑΠ Προσφυγικών Ν. Ιωνίας. Πέρυσι προγράμματα στην πρώτη βάρδια παρακολουθούσαν 35 παιδιά και φέτος 4. Αλλά και στο ΚΔΑΠ Ανω Λεχωνίων φέτος υπάρχουν μόλις 3 παιδιά στην πρώτη βάρδια έναντι 28 πέρυσι.

Μείωση όμως παρουσιάζεται σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Νατάσσα Μορφογιάννη και στους τέσσερις βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν υπό την ομπρέλα της επιχείρησης. Πέρυσι στα προγράμματα ήταν ενταγμένα 130 παιδιά και φέτος 88. Από τα 88 τα 45 διαθέτουν voucher και για τα 23 καταβάλλονται δίδακτρα.

447 παιδιά με voucher στους παιδικούς σταθμούς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γιώργο Βλιώρα στους παιδικούς σταθμούς του οργανισμού φέτος έχουν απορροφηθεί 527 παιδιά εκ των οποίων τα 447 με voucher και τα υπόλοιπα με την καταβολή διδάκτρων. Συνολικά κατατέθηκαν 567 αιτήσεις εκ των οποίων οι 35 εκπρόθεσμες. Οι μαθητές που δεν απορροφήθηκαν από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου απευθύνθηκαν σε ιδιωτικούς.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα στους παιδικούς σταθμούς έχουν ξεκινήσει με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Είναι μία περίεργη χρονιά η φετινή σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στην εκπαίδευση. Εμείς ξεκινήσαμε τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα προκειμένου να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις», ανέφερε ο κ. Βλιώρας.

Σε εξέλιξη νέες αιτήσεις

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλο πρόγραμμα παροχής voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας. Με αυτή την απόφαση χρηματοδοτούνται τουλάχιστον 15.000 επιπλέον θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα με σκοπό τη στήριξη τόσο των παιδιών όσο και των μητέρων.

Ταυτόχρονα, διευρύνονται σημαντικά τα εισοδηματικά κριτήρια με κατώτατο όριο τα 30.000 από 27.000 που ήταν έως σήμερα με στόχο την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

Επιπλέον, για πρώτη φορά δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο. Η χρηματοδότηση του προγράμματος αποτελεί εξ ολοκλήρου Δημόσια Δαπάνη και προέρχεται αποκλειστικά από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου