ΤΟΠΙΚΑ

Κάμερες σε δημοτικό σχολείο

κάμερες-σε-δημοτικό-σχολείο-735376

Προκρίθηκε ως μοναδική λύση για την προστασία του 28ου Δ.Σ. Βόλου, που γίνεται συνεχώς στόχος βανδάλων

Κάμερες για πρώτη φορά σε δημοτικό σχολείο ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ο Δήμος Βόλου με στόχο την προστασία της δημοτικής περιουσίας. Πρόκειται για το 28ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στο οποίο προχθές όταν επέστρεψαν εκπαιδευτικοί αντίκρισαν εικόνες ντροπής. Το σχολείο είχε γίνει για μία ακόμη φορά στόχος βανδάλων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Επί τόπου στο σχολικό κτίριο στις Αλυκές βρέθηκαν χθες το πρωί η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή και κλιμάκιο μηχανικών της υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου με στόχο να αρχίσουν άμεσα αποκαταστάσεις, προκειμένου στις 14 Σεπτεμβρίου να γίνει η υποδοχή των μαθητών για τον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι εικόνες των ζημιών που αντίκρισαν οι εκπαιδευτικοί ήταν εμφανείς από μακριά. Ολόκληρες συστοιχίες κάγκελων έχουν ξηλωθεί προκειμένου οι επιτήδειοι να έχουν… ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο. Δεκάδες σπασμένα τζάμια σε αίθουσες και γραφεία, σπασμένες υδρορροές και σκουπίδια παντού. Μέχρι και κοτρώνες βρήκαν εκπαιδευτικοί στο κέντρο του προαυλίου που προφανώς χρησιμοποιήθηκαν από τους αγνώστους για το καταστροφικό τους έργο.

Σύμφωνα με την κ. Μποντού – Τοκαλή μέχρι και τρύπα σε τοίχο έχουν ανοίξει επιτήδειοι, ενώ έχουν ξηλώσει γραμματοκιβώτια και το κουδούνι του σχολείου. Στο προαύλιο υπήρχε μέχρι και θράκα από φωτιά που προφανώς είχαν ανάψει.

Εκτός από τις ζημιές τίθεται και ζήτημα δημόσιας υγείας, αφού οι δράστες φέρεται να έχουν μετατρέψει γωνιά του προαυλίου σε… δημόσιες τουαλέτες. «Εδώ κατ…με» γράφουν σε τοίχο.

Η κ. Μποντού – Τοκαλή συζήτησε με τον διευθυντή Γιώργο Παγονόπουλο, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Οπως ανέφερε από σήμερα κιόλας αρχίζει η επιδιόρθωση των ζημιών προκειμένου το σχολείο να μπορέσει να υποδεχθεί τους μαθητές. «Στόχος μας είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν άμεσα πριν το πρώτο σχολικό κουδούνι», σημείωσε η κ. Μποντού – Τοκαλή.

Ωστόσο στο σχολείο οι βανδαλισμοί είναι… σύνηθες φαινόμενο. «Είναι πραγματικά εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει» σημείωσε η αντιδήμαρχος για το 28ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου που γίνεται επανειλημμένως στόχος βανδάλων. «Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη δημοτική περιουσία και την περιουσία των παιδιών μας» σημείωσε η ίδια και μετά από συζήτηση με γονείς και εκπαιδευτικούς κατέληξαν στη λύση της εγκατάστασης καμερών.

«Είναι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Θα εγκαταστήσουμε για πρώτη φορά κάμερες σε σχολείο, αφού προηγουμένως καταθέσουμε αίτηση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», είπε.

Οι κάμερες θα τοποθετούν στο προαύλιο και δεν θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Οι κάμερες θα τίθενται σε λειτουργία εφόσον τα παιδιά φύγουν από το σχολείο και το υλικό τους θα παρακολουθείται για τον εντοπισμό των δραστών μόνο όταν θα σημειώνονται περιπτώσεις ζημιών ή βανδαλισμών.

«Αντίστοιχη παρέμβαση συζητάμε και για την περίπτωση των 4ου Γυμνασίου – 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου όπου υπάρχουν «κρυφές» γωνιές και επίσης εντοπίζονται προβλήματα παραβατικότητας από εξωσχολικούς», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου