ΤΟΠΙΚΑ

«Ξημέρωσαν» στα γκισέ τραπεζών

ξημέρωσαν-στα-γκισέ-τραπεζών-727623

Πολλοί Βολιώτες έσπευσαν χθες να σηκώσουν τις καταθέσεις τους μετά την είδηση ότι δύο τράπεζες προσέφυγαν στο ΕLA

Στα γκισέ των τραπεζών «ξημέρωσαν» χθες αρκετοί Βολιώτες πονοκεφαλιάζοντας για τις καταθέσεις τους. Συγκεκριμένα μετά την είδηση ότι δύο μεγάλες τράπεζες προσέφυγαν στο ELA υποβάλλοντας αιτήσεις για έκτακτη ρευστότητα αυξήθηκαν απότομα οι αναλήψεις.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ειδικότερα η κίνηση στα ταμεία των τραπεζών ήταν αυξημένη με αρκετούς να σηκώνουν τις καταθέσεις και άλλους να προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη για το πώς μπορούν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

Οπως εξηγούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στελέχη των τραπεζών του Βόλου, χθες είχαν «σπάσει» τα τηλέφωνα στα υποκαταστήματα με τους πελάτες να ζητούν καθοδήγηση.

Μάλιστα όπως αναφέρουν αρκετοί πελάτες φοβούνται πως κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και σπεύδουν να πάρουν χρήματα τα οποία θα κρύψουν στο σπίτι τους. Γι’ αυτό η αύξηση των αναλήψεων γίνεται κυρίως από λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Πάντως, οι τραπεζίτες επιχειρούν να καθησυχάσουν τους καταθέτες λέγοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσουν να πάρουν χρήματα από τα ΑΤΜ όπια στιγμή και αν το θελήσουν.

«Πράγματι σήμερα (χθες) παρατηρήθηκε μια κινητικότητα από αρκετούς Βολιώτες που έσπευσαν να σηκώσουν καταθέσεις» παραδέχεται τραπεζικό στέλεχος της πόλης. Ερωτηθείς αν οι καταθέτες σηκώνουν μικρά ή μεγάλα ποσά εξηγεί πως ο καθένας προσπαθεί να εξασφαλίσει ό,τι έχει, είτε πρόκειται για λίγα είτε για πολλά.

Τέλος, ορισμένοι πελάτες με τη σειρά τους όπως διευκρινίζει ο ίδιος, σπεύδουν να σηκώσουν απλά ένα μικρό μέρος των καταθέσεων προκειμένου να αισθάνονται σιγουριά ότι έχουν κάποια χρήματα στο σπίτι τους.

Δύο τράπεζες προσέφυγαν στο ELA

Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες δύο από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank επιβεβαιώνουν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στελέχη αμφότερων των τραπεζών, τα δύο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Η προσφυγή στο ELA πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, λόγω της σχετικής υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Το ELA χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ, αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας και δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου