ΤΟΠΙΚΑ

Στα σκουπίδια δεκάδες ζώα

στα-σκουπίδια-δεκάδες-ζώα-727631

Πρόστιμα πέφτουν από το Δήμο Σκοπέλου

Στα σκουπίδια… καταλήγουν κάθε χρόνο δεκάδες νεογέννητα ζώα στο Βόλο τα οποία πετιούνται από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ κάποια μεγαλύτερα εγκαταλείπονται στους δρόμους. Συγκεκριμένα μόνο τους 2 τελευταίους μήνες φιλοζωικά σωματεία του Βόλου έχουν δεχθεί πάνω από 50 τηλεφωνήματα για εγκαταλείψεις ζώων.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους φιλόζωους ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν στειρώνονται τα δεσποζόμενα ζώα και παράλληλα δεν τοποθετούνται τσιπάκια – ταυτότητες στα ζώα όπως ορίζεται με νόμο από το 2003. Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2003, αλλά ελάχιστοι ιδιοκτήτες ζώων, -κι αυτοί κυρίως σκύλων – τον έχουν εφαρμόσει, αφού άλλωστε δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν έλεγχο.

Ενδεικτικά, όπως εκτιμάει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Βόλου «Κόσμος και Φύση» κ. Φλωρίκα Τσιρογιάννη στο Βόλο το 80% των δεσποζόμενων ζώων δεν έχουν ταυτότητα, παρότι ορίζεται από το νόμο.

«Εχουν ακουστεί διάφορά περί προστίμων στους ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν τα ζώα τους ωστόσο από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, δεν υπάρχει κανένας φόβος. Τυπικά τέτοιοι έλεγχοι θα γίνονταν από τη Δημοτική Αστυνομία ωστόσο από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Βόλο δεν μπορούν να γίνουν και αντίστοιχες αναφορές και καταγγελίες. Αυτός είναι ένας λόγος που εγκαταλείπουν πολλοί ιδιοκτήτες τα ζώα τους αφού γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εντοπιστούν», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Τσιρογιάννη.

Πρόστιμα από το Δήμο Σκοπέλου

Από τη Μαγνησία «φωτεινό» παράδειγμα στο θέμα της σήμανσης ζώων αποτελεί ο Δήμος Σκοπέλου. Μάλιστα τις προηγούμενες, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι υποχρεούται όποιος διαθέτει ζώο συντροφιάς να του τοποθετήσει το ειδικό «τσίπ» διαδικτυακής βάσης σήμανσης τονίζοντας ότι πρέπει παράλληλα να γίνει καταγραφή του ζώου και του ιδιοκτήτη του (βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο).

Επίσης διευκρινίζει στους δημότες ότι η σήμανση είναι υποχρεωτική και βαραίνει τον ιδιοκτήτη και πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η ποινή είναι 300 ευρώ και δε θα μπορεί το ζώο να δεχθεί κτηνιατρική βοήθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα οι δημότες Σκοπέλου μπορούν να καλούν στο παρακάτω τηλέφωνο: 2424350101.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Σχετικά άρθρα:

Επίθεση Αχ. Μπέου κατά δημοσιογράφων για το διαγωνισμό για τα αδέσποτα

Αγνοούνται αδέσποτα σύμφωνα με τους Δρόμους Συνεργασίας

«Ο Δήμος αρνείται βοήθεια σε άρρωστο ζώο»

«Υπονόμευση» της επιχείρησης περισυλλογής αδέσποτων

Παρεμβάσεις στο Καταφύγιο Αδέσποτων

Θέτει ζήτημα νομιμότητας για την περισυλλογή των αδέσποτων

95 περιστατικά πολιτών στα Επείγοντα το τελευταίο τρίμηνο

Μηνυτήρια αναφορά κατά Αχιλλέα Μπέου για τα αδέσποτα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου