ΤΟΠΙΚΑ

Αποδεκατισμένα τα σχολεία, λόγω κορονοϊού

αποδεκατισμένα-τα-σχολεία-λόγω-κορον-72653

Αποδεκατισμένα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν χθες τα σχολεία της Μαγνησίας, τόσο από άποψη μαθητών, όσο και εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι χειρότεροι φόβοι των εκπαιδευτικών για έξαρση των κρουσμάτων μετά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου επιβεβαιώθηκαν με την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, που ήταν μισοάδειες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, χθες καταγράφηκαν συνολικά 265 κρούσματα. Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 132 αφορούσαν σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τα 82 σε μαθητές 45 γυμνασίων και λυκείων, 19 σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, 23 σε καθηγητές και τρία σε καθαρίστριες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχολική μονάδα του Βόλου, την οποία επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία της ΔΟΕ στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για την απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Απριλίου, συνδικαλιστές βρήκαν τους μισούς εκπαιδευτικούς. Από τους δώδεκα δασκάλους, οι έξι απουσίαζαν επειδή νόσησαν από κορονοϊό, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία ολοήμερου τμήματος, παράλληλης στήριξης και τμήματος ένταξης για να μπορέσουν να γίνουν μαθήματα στην πρωινή ζώνη.

Δεν ήταν το μοναδικό σχολείο, στη λειτουργία του οποίου εντοπίστηκε πρόβλημα. Και από άλλα σχολεία «εκλιπαρούσαν» για τριμηνίτες για να καλύψουν τα κενά, ενώ σε γυμνάσια και λύκεια έμειναν ώρες κενές ανάμεσα στα μαθήματα ή μαθητές σχόλασαν πιο νωρίς, επειδή δεν υπήρχαν καθηγητές να κάνουν μάθημα.

Σημειώνεται ότι τόσο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, όσο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας έχουν ζητήσει από δέκα επιπλέον τριμηνίτες τουλάχιστον για να μπορούν να λειτουργούν τα σχολεία, τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποδεκατιστεί από εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Οι τριμηνίτες δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στα σχολεία εξαιτίας του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε στο μισό ο χρόνος της καραντίνας. Δεν μπορούν να αναστέλλονται ολοήμερα τμήματα και σημαντικές υποστηρικτικές δομές όπως η παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης και τα σχολεία να λειτουργούν ως σχολεία ανάγκης. Δεν είναι μόνο οι τριμηνίτες που δεν επαρκούν. Στις υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης από την έναρξη του σχολικού έτους υπάρχουν 6.500 κενά πανελλαδικά», ανέφερε ο ειδικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Ζήσης Καπράνας, στο πλαίσιο επίσκεψής του σε σχολεία του Βόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλη Μούσιο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

«Οι 30 τριμηνίτες που προσλήφθηκαν στη Μαγνησία δεν επαρκούν», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Μούσιος, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη νέων διορισμών για την κάλυψη των οργανικών κενών στα σχολεία από μόνιμους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο οι 42 διορισμοί στην ειδική αγωγή και οι 8 στη γενική παιδεία, που έγιναν φέτος, δεν επαρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα που προκλήθηκε τα τελευταία 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου