ΤΟΠΙΚΑ

Καθυστερήσεις στις συναλλαγές με τις ταχυμεταφορές

καθυστερήσεις-στις-συναλλαγές-με-τις-72507

Οι εργαζόμενοι δίνουν αγώνα για ομαλή επιστροφή, αλλά ο κορονοϊός συσσώρευσε προβλήματα

Με καθυστέρηση πέντε έως και δεκαπέντε ημερών, ανάλογα την περιοχή, γίνονται από τις εταιρείες ταχυμεταφορών οι εμπορικές συναλλαγές με τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, να βρίσκουν ένα ακόμη εμπόδιο στην ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα και να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Λόγω της πανδημίας και του μειωμένου προσωπικού στις εταιρείες και τα κέντρα διαλογής φάκελοι και μικρά δέματα αργοπορούν να φθάσουν στους προορισμούς τους και πηγαίνουν πίσω διαγωνισμοί, έργα, πληρωμές.

«Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση προκάλεσε πολλά προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για να εξυπηρετήσουν την αγορά. Όμως οι διαδικασίες πρέπει να ξεμπλοκάρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας Τρύφων Πλαστάρας.

Μέχρι την προ κορονοϊού εποχή οι ταχυμεταφορές παραλάμβαναν φάκελο ή μικρό δέμα και το επέδιδαν στον προορισμό του σε ένα το πολύ δύο 24ωρα. Σήμερα καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις ιδίως σε νησιωτικές περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο Αιγαίο, το Ιόνιο, την Κρήτη.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες χαρακτηρίζουν δικαιολογημένες τις καθυστερήσεις, όμως προσδοκούν να επανέλθει ομαλότητα.

«Προσφορές προς δήμους και νομικά πρόσωπα για διαγωνισμούς δεν φτάνουν εμπρόθεσμα. Δικαιολογητικά κατακύρωσης έργων καθυστερούν επίσης. Αξιόγραφα αργοπορούν να επιδοθούν. Σκεφθείτε ότι οι πελάτες αποστέλλουν τις επιταγές και οι προμηθευτές δεν μπορούν να τις παραλάβουν για να εργαστούν.

Η σωστή λειτουργία των ταχυμεταφορικών εταιρειών παίζει καθοριστικό ρόλο στη ομαλή λειτουργία της αγοράς», εξηγεί ο ίδιος.

Η ΟΕΒΕΜ έχει παρέμβει για να γίνονται αποδεκτές οι προσφορές από δήμους και υπηρεσίες από τη στιγμή που έχουν σφραγίδα ταχυδρομείου ότι επιδόθηκαν εγκαίρως. Εχει παρέμβει και σε διαγωνισμούς για την αποδοχή των δικαιολογητικών από μειοδότες που αντιμετώπισαν παρόμοιες δυσκολίες. Ο κ. Πλαστάρας λέει ότι κατόπιν συνεννόησης ξεπεράστηκαν τα προβλήματα.

Ευτυχώς οι επαγγελματοβιοτέχνες δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις παραγγελίες και τις προμήθειες. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ λέει ότι οι μεταφορικές εταιρείες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης έδωσαν πολύ σκληρό αγώνα και πέτυχαν να κρατήσουν όρθια την ελληνική οικονομία. «Τους συγχαίρουμε πραγματικά», σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες αναμένουν το σύνολο της αγοράς να επιστρέψει στη νέα κανονικότητα για να δουν τι μέλλει γενέσθαι μετά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Ο ενθουσιασμός της επανεκκίνησης υποχώρησε μετά τις δύο – τρεις πρώτες μέρες. Σαφής εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρχει σε έναν με δύο μήνες για τις πραγματικές αντιδράσεις του κόσμου στην πανδημία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου