ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» οι σεφ στη Μαγνησία

στον-αέρα-οι-σεφ-στη-μαγνησία-72529

Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα της πανδημίας οι μάγειρες της περιοχής

Προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο των μαγείρων, με την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας και την αγωνία της εξασφάλισης εργασίας να απασχολούν το σύνολο των μελών. Με το βλέμμα στραμμένο στην εκκίνηση της εστίασης στις 25 Μαΐου, τα μέλη της Ενωσης Μαγείρων Μαγνησίας ευελπιστούν ότι ανοίγει παράθυρο ελπίδας μετά από δύο μήνες αναγκαστικής απραξίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μόνιμοι και εποχικοί εργαζόμενοι βιώνουν τις ίδιες αγωνίες, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας και καταστάσεις που χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρες.

Καταγράφοντας τα προβλήματα του κλάδου, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Μαγείρων Μαγνησίας Δημήτρη Καλιάκη, ο οποίος εργάζεται εποχικά σε ξενοδοχεία. Οπως υπογράμμισε ο Βολιώτης σεφ, αρκετοί συνάδελφοί του είναι εποχικοί εργαζόμενοι και άλλοι έχουν μόνιμη εργασία σε επιχειρήσεις του Βόλου, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν προ πανδημίας.

«Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων, για να δούμε κι εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουμε και πότε θα δουλέψουμε. Περιμένουμε να ανακοινωθούν τα μέτρα από την κυβέρνηση, για να ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούμε και πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις» είπε.

Η επανεκκίνηση της εστίασης αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στην απασχόληση, αλλά όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλιάκης «ορισμένοι περιμένουμε να ανοίξουν τον Ιούλιο εποχικές επιχειρήσεις. Γενικότερα, επικρατούν αβεβαιότητα και προβληματισμός με τη σκέψη ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιες επιχειρήσεις να μην ανοίξουν. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, αλλά υπάρχει και αυτός ο φόβος».

Τα μέλη του κλάδου στερήθηκαν το μεροκάματο για δύο μήνες, όπως και πολλοί ακόμη εργαζόμενοι, περιμένοντας με αγωνία το σήμα επανεκκίνησης.

Εντείνεται, στο μεταξύ, η αβεβαιότητα, με τη σκέψη των εποχικών επιχειρήσεων, της πορείας της σεζόν και της πιθανότητας να αυξηθούν οι δείκτες ανεργίας. «Εναπόκειται στον κάθε επιχειρηματία και στις δυνατότητες που έχει ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχολήσει. Το ζήτημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι, πώς θα δουλέψουν και με πόσο προσωπικό» τονίζει.

Η αγωνία του προέδρου και των συναδέλφων του αποτυπώνεται στη σκέψη: «Αν μια επιχείρηση δέχεται τους μισούς πελάτες βάσει των νέων μέτρων, σίγουρα δεν θα μπορέσει να απασχολήσει όσο προσωπικό απασχολούσε. Αρα πολλοί συνάδελφοι αναγκαστικά θα μείνουν άνεργοι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου