ΤΟΠΙΚΑ

Φοβούνται παραγραφή σκανδάλου

φοβούνται-παραγραφή-σκανδάλου-724177

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του σκανδάλου με τις πλαστές συνταγογραφήσεις ορθοπαιδικών υλικών, που ζημίωσε κατά ένα τουλάχιστον εκατομμύριο ευρώ τον ασφαλιστικό φορέα, στο ΙΚΑ Βόλου και Ν. Ιωνίας δεν έχουν ακόμη ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη και για το εάν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση.

Στο τοπικό ΙΚΑ εκφράζουν φόβους πιθανής παραγραφής του σκανδάλου. Παράγοντες του Ιδρύματος τόνιζαν προχθές στον «Τ» ότι η διαδικασία δείχνει να έχει «σκαλώσει», καθώς από την ενημέρωση που έχουν δεν απαγγέλθηκαν ακόμη κατηγορίες αφενός και αφετέρου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων για όσους φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί ευθύνες σε υπηρεσιακό επίπεδο σε υπαλλήλους του ΙΚΑ που κρίθηκε ότι είχαν «εμπλοκή» στην υπόθεση και οι οποίοι έχουν προσφύγει αρμοδίως στα πειθαρχικά όργανα, προκειμένου να επανεξεταστεί η υπόθεσή τους.

Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, όπως έλεγαν, παραμένει το ποινικό μέρος, μετά τη μήνυση που είχε κατατεθεί από το ΙΚΑ για την υπόθεση και είχε ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά, η υπόθεση δεν έχει φτάσει ακόμη στο ακροατήριο. Το ΙΚΑ μετρά ήδη οικονομική ζημιά που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ, έχει αποδώσει τις ευθύνες σε υπηρεσιακό επίπεδο, έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα της έρευνας και έχουν ληφθεί και καταθέσεις.

Το μεγάλο «σκάνδαλο» είχε στηθεί με κλεμμένα μπλόκ συνταγογράφησης ορθοπαιδικών υλικών, μαϊμού σφραγίδες γνωστών ορθοπεδικών του ΙΚΑ Βόλου και πλαστογραφημένες συνταγές που διοχετεύονταν σε κεντρικό κατάστημα, το οποίο εμπορεύονταν αποκλειστικά ορθοπαιδικά υλικά στο Βόλο για την αγορά πανάκριβου ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπηρικά αμαξίδια, ειδικά γιλέκα, ειδικοί νάρθηκες.

Η έρευνα των επιθεωρητών του ΙΚΑ, η οποία είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2009, έφερε στο φως περίπου 100 περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, ασφαλισμένων που εμφανίζονταν να έχουν δήθεν αποκτήσει από το ΙΚΑ αναπηρικά αμαξίδια και άλλα ορθοπαιδικά υλικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συντάχθηκε από τους Επιθεωρητές του ΙΚΑ, μετά τις αποκαλύψεις του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο, αποκαλύφθηκε συνταγογράφηση ορθοπαιδικών υλικών σε ασφαλισμένους του Ιδρύματος, (με υπεύθυνες δηλώσεις έχουν καταθέσει οι περισσότεροι ότι δεν πήραν και δεν χρησιμοποίησαν ποτέ παρόμοια υλικά) μέσω μπλοκ συνταγών και «μαϊμού» σφραγίδων, που έφεραν τα στοιχεία τριών γνωστών ορθοπαιδικών γιατρών του Βόλου και χρησιμοποιούνταν εν αγνοία τους, όπως προέκυψε.

Οι συνταγές στην πλειοψηφία τους ανέρχονταν σε ποσά 3.000 ευρώ και πλέον, οι οποίες διοχετεύονταν σε κεντρικό κατάστημα ορθοπεδικών ειδών του Βόλου, όπου και εκτελούνταν από τον συγκεκριμένο επαγγελματία.

Οι περιπτώσεις που ελέγχτηκαν ήταν 78 στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και 8 στο ΙΚΑ Βόλου. Οι περισσότερες συνταγές, σύμφωνα με το πόρισμα, ενώ επιβάλλονταν να ελεγχθούν από ελεγκτή γιατρό, αυτό δεν έγινε ποτέ, ενώ επίσης εισπράχτηκαν χρήματα για συγκεκριμένους ασφαλισμένους που εμφανίζονταν να έχουν αγοράσει τα υλικά, με εξουσιοδοτήσεις όμως που ήταν πλαστές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου