ΤΟΠΙΚΑ

Τελετή αποκάλυψης μαρμάρινων στηλών στην Ανακασιά

τελετή-αποκάλυψης-μαρμάρινων-στηλών-720382

Στην ανακατασκευή και αναστήλωση μαρμάρινων στηλών που λειτουργούσαν στην Ανακασιά ως οδοδείκτες, με την αναγραφή «σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Ν. Γ. Ζαφρακόπουλο», προχωρά η Δήμος Βόλου και η Δημοτική Ενότητα Ιωλκού.

Η αποκάλυψη των στηλών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση – τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 8 το βράδυ στην πλατεία της Αγ. Ειρήνης, ενώ θα έχει προηγηθεί Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό, με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου την Κυριακή.

Ο Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού και Μακρινίτσας, Γιάννης Γκουντέλιας, που εντόπισε εγκαταλελειμμένες και σχεδόν κατεστραμμένες τις στήλες στο λόφο της Αγ. Ειρήνης, κάνει λόγο για ιστορικά κειμήλια.

Η αξιοποίησή τους έφερε στην επιφάνεια την ιστορία τους, αλλά και την ιστορία του τόπου γενικότερα, καθώς με την αναπαλαίωση τους αποκαλύφθηκε η αναφορά «σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Ν. Γ. Ζαφρακόπουλο», η οποία είχε γίνει επί προεδρίας Σαράτση.

Ο Νικόλαος Γούλης Ζαφρακόπουλος καταγόταν από την περιοχή και κατοικούσε στην Αίγυπτο όπου διέπρεπε επιχειρηματικά χωρίς να ξεχνά τη γενέτειρα του. Με δική του δωρεά έγινε ο δρόμος από τις Αηδονοφωλιές έως την Ανακασιά που είχε σαν αποτέλεσμα να βγει από την αφάνεια η περιοχή. Με δικά του χρήματα επίσης έγινε η ανέγερση του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου Ιωλκού που είναι το σημερινό κτίριο της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού.

Με την ανακάλυψη των στηλών και της αξίας τους η Δημοτική Ενότητα Ιωλκού αναζήτησε τους απογόνους του ευεργέτη, απευθυνόμενη στην οικογένεια Ιωάννη Ζαφρακόπουλου που αποδέχθηκε τη χρηματοδότηση των εργασιών. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Ανακασιάς αποφάσισε να τιμήσει την οικογένεια με την απόδοση του ονόματος του ευεργέτη Ν.Γ.Ζαφρακόπουλου σε δρόμο της περιοχής όπως και την παράδοση επαίνου στην οικογένειά του την ημέρα της εκδήλωσης.

Η τελετή αποκαλυπτηρίων των μαρμάρινων στηλών εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Θεοφίλεια 2013» που διοργανώνονται από το Δήμο Βόλου και τη Δημοτική Ενότητα Ιωλκού σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» και περιλαμβάνουν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου