ΤΟΠΙΚΑ

Ευκαιρία για νέα αρχή η μείωση του ΦΠΑ

ευκαιρία-για-νέα-αρχή-η-μείωση-του-φπα-719594

«Στρατιές»… εφοριακών στο κατώφλι των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης αναμένεται να φέρει η ισχύς του μέτρου για μείωση του ΦΠΑ από αύριο, Πέμπτη 1η Αυγούστου. Οι επιχειρηματίες πάντως στη Μαγνησία, δηλώνουν έτοιμοι να συμμορφωθούν στην εθνική προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που επιπλέον εκτιμούν ότι θα «καθαρίσει» τον κλάδο από τους λεγόμενους «αλεξιπτωτιστές». Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το 25% των καταστημάτων εστίασης που δεν κόβουν αποδείξεις έως σήμερα, θα οδηγηθούν σε «λουκέτο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Μικρή παρουσία μεγάλο ενδιαφέρον

Στη χθεσινή συνέλευση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Κάθε Είδους Εστιάσεως και Διασκεδάσεως Νομού Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η προσέλευση των μελών του κλάδου ήταν μικρή. Λιγοστοί καταστηματάρχες έσπευσαν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για την προμήθεια του ειδικού σήματος που θα επικολλήσουν στα καταστήματά τους και θα υποδηλώνει ότι μετά τη μείωση του ΦΠΑ προχώρησαν σε μειώσεις τιμών.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Απ. Αθανασό, το ενδιαφέρον όσων τηλεφωνικά επικοινωνούν με το σύλλογο για να ενημερωθούν για τις διαδικασίες είναι μεγάλο.

Αφορμή για νέα αρχή

Οπως τόνισε ο κ. Αθανασός, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον κλάδο και σηματοδοτεί μια νέα αρχή, σε υγιή βάση για τις επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή η Μαγνησία βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας με τις περιοχές που φοροδιαφεύγουν.

Με την εφαρμογή του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ και τους εντατικούς ελέγχους κλιμακίων του ΣΔΟΕ, ο τοπικός κλάδος, εκτιμά ότι ο νομός θα αλλάξει νοοτροπία και θα μηδενιστούν σχεδόν τα περιστατικά φοροδιαφυγής.

Μαζί με την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι ο κλάδος θα «καθαρίσει» από τους λεγόμενους «αλεξιπτωτιστές» που -όπως καταγγέλθηκε χθες- σήμερα επιβιώνουν αποκλειστικά χάρη στη μη έκδοση αποδείξεων.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι η πειραματική εφαρμογή του μέτρου θα τους δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσουν περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ από το 2014 και επιπλέον μειώσεις τιμών στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων από τους Δήμους.

Μειώσεις τιμών στο 50% των επιχειρήσεων

Η εφαρμογή του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ ξεκινά από αύριο Πέμπτη. Στόχος του τοπικού συλλόγου είναι έως τις 15 Αυγούστου, το 50% των επιχειρήσεων να έχει προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, τουλάχιστον κατά 5% και για τα ¾ του τιμοκαταλόγου.

Τη διαδικασία εξήγησε χθες στα μέλη, ο κ. Αθανασός. Από την Πέμπτη το πρωί και καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα βρίσκεται στο κατάστημα Toronto στην παραλία, υπάλληλος του συλλόγου, που θα παραλαμβάνει τους παλιούς και νέους καταλόγους των επιχειρήσεων με τις νέες μειωμένες τιμές. Στο ίδιο σημείο, οι καταστηματάρχες θα υπογράφουν το σύμφωνο μείωσης τιμών και θα παραλαμβάνουν τα ειδικά σήματα.

Για την εξυπηρέτηση των καταστηματαρχών στους Δήμους εκτός Βόλου, ο Σύλλογος θα συνεργαστεί είτε με τους τοπικούς συλλόγους είτε στην περίπτωση των Βορείων Σποράδων με τις δημοτικές αρχές των νησιών.

Στόχος είναι έως τέλος Αυγούστου να έχουν δοθεί 15.000 σήματα σε πανελλαδική βάση.

Αυστηρές κυρώσεις

Στα μέλη του Συλλόγου ο κ. Αθανασός επέστησε την προσοχή, καθώς όσοι εντοπιστούν να φοροδιαφεύγουν θα έχουν αυστηρές κυρώσεις.

Η μη έκδοση έστω και μιας απόδειξης, επισείει κλείσιμο του καταστήματος έως δύο ημέρες, ενώ οι υπότροποι θα κινδυνεύσουν με «λουκέτο» έως και ένα μήνα. Προβλέπονται επίσης χρηματικά πρόστιμα ακόμη και ποινές φυλάκισης.

Αυστηρές ποινές για παραπλάνηση του καταναλωτή θα υπάρξουν και για όσους υπογράψουν το σύμφωνο μείωσης τιμών, προχωρήσουν σε μειώσεις και εντοπιστούν να μην τηρούν τα υπεσχημένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου