ΤΟΠΙΚΑ

Φτηνά καυσόξυλα για το χειμώνα

φτηνά-καυσόξυλα-για-το-χειμώνα-719010

Η διαδικασία υλοτόμησης για την προμήθεια φθηνών καυσόξυλων στη Δημοτική Ενότητα Μηλεών θα ξεκινήσει σε ένα δεκαήμερο με στόχο τη διάθεση των καυσόξυλων στους μόνιμους κατοίκων του χωριού. Οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 15 Αυγούστου να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις στο γραφείο της Τοπικής Ενότητας Μηλεών.

Η υλοτόμηση θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό δάσος Μηλεών και αναμένεται να προκύψουν περίπου 2.500 τόνοι καυσόξυλα. Συγκεκριμένα το χωρικό κυβικό μέτρο οξιάς θα κοστίζει 30,5 ευρώ, ενώ τα άγρια ξύλα (πουρνάρι κ.α.) θα κοστίζουν 35 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο.

Κάθε οικογένεια θα δικαιούται καυσόξυλα με κριτήριο τα μέλη της π.χ. μια οικογένεια των 2 ατόμων θα δικαιούται μέχρι 8 χωρικά κυβικά, ενώ μια εξαμελής οικογένεια θα δικαιούται έως 16 χωρικά κυβικά μέτρα.

Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά δημιουργήθηκε Δασικός Συνεταιρισμός Δ.Ε Μηλεών από τους κατοίκους της περιοχής, στον οποίο θα εργάζονται συνολικά 29 άτομα. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιήθηκε και πέρσι με επιτυχία στο Δήμο Νοτίου Πηλίου και υπολογίζεται ότι οι οικογένειες εξοικονομούν περίπου τα μισά χρήματα απ’ ότι να αγόραζαν τα ξύλα από εμπόρους.

Αναφερόμενος στη διαδικασία υλοτόμησης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, κ. Βαγγέλης Νασιόπουλος, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία και γι’ αυτό θα συνεχιστεί και φέτος. «Σε δέκα ημέρες θα ξεκινήσει η υλοτόμηση στο δημοτικό δάσος Μηλεών, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 15 Αυγούστου. Σε όλη τη διαδικασία ήταν καθοριστική η βοήθεια που προσέφερε το Δασαρχείο Βόλου».

Σύμφωνα με τον κ. Νασιόπουλο πέρσι προμηθεύτηκαν φθηνά καυσόξυλα περίπου 700 οικογένειες του Νοτίου Πηλίου. «Όπως πέρσι έτσι και φέτος αποφασίσαμε από το Δ.Σ να προχωρήσουμε στην παραπάνω διαδικασία διαχείρισης συστάδων δημοτικών δασών. «Φυσικά προαπαιτούμενο για την παραπάνω ενέργεια είναι οι ποσότητες της υλοτομημένης ξυλείας να διατίθεται για τις ατομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των κοινοτήτων και όχι προς εμπορία» επεσήμανε ο κ. Νασιόπουλος.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι στους δικαιούχους θα υπάρχει κάποιο όριο στην προμήθεια ξύλων μέχρι τα 16 χωρικά κυβικά μέτρα, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου